Čir na želucu i dvanaestercu

Čir na želucu i dvanaestercu

Čir na želucu i dvanaestercu
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Peptički ulkus je često oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primjenom nesteroidnih protuupalnih preparata (NSAID), kao što su npr. acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i sl.
Kategorija: Probavni sustav

Prevencija peptičkog ulkusa

Ne zna se pouzdano na koji način se H. pylori širi, što otežava prevenciju oboljenja. Nakon nužde i prije jela obavezno je pranje ruku. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije.

Ako je ulkus nastao uzimanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što je npr. acetilsalicilna kiselina, ubuduće treba uzimati lijekove iz ove grupe vrlo oprezno ili se savjetovati s liječnikom za djelotvornu zamjenu.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!