Kolecistitis

Kolecistitis

Kolecistitis
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kolecistitis je upala žučnjaka (žučnog mjehura), obično povezana s kamencima koji su zapriječili protok žuči, probavne tekućine koju proizvodi jetra. Od kolecistitisa obično boluju pretile žene svijetle puti starije od 40 godina.
Kategorija: Probavni sustav

Liječenje kolecistitisa

  • Ako su simptomi blagi, možda ćete se liječiti kod kuće antibioticima i analgeticima.
  • Ako su simptomi jaki, morat ćete na liječenje u bolnicu gdje će vam intravenozno davati analgetike i antibiotike.
  • Možda će vam uvesti sondu u želudac kako bi ga ispraznili. Tim se postupkom sprječava ulazak probavnih sokova u dvanaesnik, od čega bi se žučnjak mogao kontrahirati i izazvati još veću bol.
  • Iako kolecistitis često prođe nakon liječenja antibioticima, obično se preporuča operacija za vađenje žučnjaka kako se bolest ne bi vratila. Uvijek je potrebna operacija ako dođe do komplikacija kao što je perforacija žučnjaka.

KAKVI SU IZGLEDI?

Vađenje žučnjaka nakon napadaja kolecistitisa sprječava vraćanje bolesti. Probavni sustav neće dugoročno trpjeti zbog nedostatka žučnjaka.

Iz knjige dr. Miriam Stoppard "Zdravlje za cijelu obitelj"

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!