Proljev na putovanju

Proljev na putovanju

Proljev na putovanju
  • Objavljeno: Petak, 27.04.2018.
  • Broj pregleda: 1.301
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Proljev na putovanju je poremećaj u probavnom traktu koji najčešće uzrokuje rijetke stolice i trbušne grčeve. Često ga uzrokuje unos kontaminirane hrane ili kontaminirane vode. Srećom, putnički proljev većinom nije ozbiljan, samo neugodan.
Kategorija: Probavni sustav

Uzroci proljeva na putovanju

Moguće je da se putnički proljev pojavi zbog stresa na putovanju ili promjene prehrane. Ali, gotovo uvijek se radi o zarazi.

Putnički proljev se najčešće javlja nakon što ste uzeli hranu ili vodu koja je kontaminirana organizmima iz izmeta. Ovi organizmi su infektivni agensi (različite bakterije, virusi i paraziti) koji ulaze u vaš probavni trakt i nadvladavaju vaše mehanizme obrane, što rezultira simptomima putničkog proljeva.

Najčešći uzrok putničkog proljeva je enterotoksična Escherichia coli (ETEC). Ove bakterije se pričvršćuju na podlogu vašeg crijeva i otpuštaju toksine koji uzrokuju proljev i grčeve.

Često su tijela domaćeg stanovništva navikla na bakterije i razvila su imunost na njih.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!