Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ulcerozni kolitis (UK) je upalna bolest crijeva obilježena ponavljanim epizodama upale ograničene na sluznicu debelog crijeva.
Kategorija: Probavni sustav

Uzroci ulceroznog kolitisa

Usprkos značajnom napretku u istrašivanu upalnih bolesti crijeva, znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje ulcerozni kolitis. Istraživanja pokazuju kako upala uključuje složeno međudjelovanje niza čimbenika: naslijeđene gene, imunološki sustav, mikroorganizme i okolišne čimbenike. Strana tijela (antigeni) u okolišu mogli bi biti direktni uzrok upale ili bi mogli stimulirati obranu tijela na upalni odgovor koji se nekontrolirano razbukta. Vjeruje se kako imunološki sustav jednom "uključen" kod pacijenata s UK nema sposobnost "isključenja".

Okolišni čimbenici

Mnogi podaci dobiveni istraživanjem na ljudima i životinjama povezuju UK s okolišnim čimbenicima koji bi mogli potaknuti slom imunološke regulacije crijevnih bakterija kod podložnih osoba. Niska podudarnost obolijevanja od UK među jednojajčanim blizancima (6-14%) u usporedbi s Crohnovom bolesti (44-50%) najjači je dokaz za veću važnost okolišnih nego genetskih čimbenika u razvoju UK. Od svih okolišnih čimbenika, najzagonetniji je protektivni učinak pušenja cigareta (za razliku od negativnog utjecaja kod Crohnove bolesti). Opisani su slučajevi pogoršanja pa čak i prve pojave bolesti nakon uzimanja nesteroidnih anti-upalnih lijekova. Američko istraživanje je pokazalo kako uzimanje oralnih kontraceptiva tijekom šest mjeseci prije nastupa UK nosi dvostruko veći rizik od pojave bolesti, međutim dugotrajnija uporaba nije povezana s većim rizikom. Veća, talijanska, studija zaključuje kako oralna kontracecija ne predstavlja značajan čimbenik rizika za nastanak UK. Psihološki stres navodi se kao potencijalni okidač simptoma kod gotovo polovine pacijenata s UK. Stres je izazvao ponovnu pojavu simptoma i kod statitsički značajnog broja eksperimentalnih životinja. Trajanje stresa također se čini bitno jer je dokazano kako dugotrajni stres (ne i kratkotrajni) nosi veći rizik za egzacerbaciju (ponovno javljanje simptoma) bolesti. Ovaj nalaz paralelan je s uočenom činjenicom o spontanom razvoju upale debelog crijeva kod određenih vrsta primata nakon dugotrajnog boravka u zatočeništvu.

Mnoge dječje infekcije i izostanak dojenja povezane su s povećnim rizikom od UK, dok rano otklanjanje crvuljka (apendiksa, "slijepog crijeva") ima najsmažniji zaštitni učinak. Imunološka istraživanja pokazuju kako je za ovu činjenicu važniji imunološki status u ranoj dobi prije ove operacije nego samo uklanjanje crvuljka. Drugo mofuće objašnjenje jest da genetska sklonost razvoju UK ima zaštitno djelovanje i ne dozvoljava razvoj upale crvuljka.

Mikro-čimbenici

Najuvjerljiviji dokazi o povezanosti bakterija iz debelog crijeva s nastankom UK dolaze od genetski izmjenjenih životinja koje razvijaju upalu debelog crijeva kad dođu u kontakt s uobičajenim mikroorganizmima koji nastanjuju debelo crijevo, ali ne i u sterilnom okruženju. Ovaj eksperimentalni kolitis se povlači kad se životinje liječe antibioticima širokog spektra.

U debelom crijevu se normalno nalazi mnoštvo bakterija. U određenim okolnostima ti mikroorganizmi mogu postati škodljivi. Sluznica debelog crijeva pacijenata s UK ima određene abnormalnosti koje ne omogućuju prikladnu obranu od crijevnih bakterija.

Dugo vremena se smatralo kako je Uk autoimuna bolest, što znači da je posljedica napada imunološkog sustava na vlastita tkiva, međutim sada se to vjerovanje revidira jer rastu dokazi po kojima su crijevne bakterije autoantigeni ("vlastita" meta imunološkog sustava), a UK uzrokovan gubitkom tolerancije prema inače neškodljivim mikro-stanovnicima crijeva. Visoka učestalost (oko 70%) nalaza pANCA (perinuklearna antineutrofilna citoplazmatska autoantitijela) u oboljelih od UK jedan je od najvažnijih podataka koji podupiru ne-epitelnu autoimunost (autoimunost koja nije usmjerena na površne, epitelne, stanice).

Genetski čimbenici

Iako se UK u nekim familijama javlja s većom učestalosti te je učestaliji kod Židova nego kod ne-Židova, genetski čimbenici su mnogo važniji kod Crohnove bolesti nego kod UK. Genetskim studijama otkrivena je veza između UK i regija kromosoma 3, 7 i 12.
Iako UK i Crohnova bolest imaju neke zajedničke gene koji određuju sklonost razvoju bolesti, izgledno je kako različiti geni određuju težinu bolesti, njen stupanj, odgovor na liječenje steroidima i izvancrijevne komplikacije.

Imunološki čimbenici

Broj imunoloških B stanica i plazma stanica u sluznici debelog crijeva raste kod UK. Glavna abnormalnost, koja potiče upalu, ipak je pretjerani odgovor T stanica koji izaziva pretjeranu reakciju na crijevne bakterije koje normalno nastanjuju debelo crijevo. Posljedica ovakovog ponašanja T stanica je odgovor B stanica i povećana proizvodnja IgG protutijela. Imunološka istraživanja potvrđuju opsežnu aktivaciju obrambenog sustava organizma te se na ovim rezultatima temelje novi terapijski pokušaji.

Je li ulcerozni kolitis nasljedan?

Ulcerozni kolitis se češće javlja u nekim obiteljima. Petina oboljelih ima bliskog rođaka ili rođake oboljele od UK ili Crohnove bolesti. Dosadašnja istraživanja nisu utvrdila jasan uzorak nasljeđivanja. Još uvijek se traže specifični geni povezani s nastankom UK. Trenutno nema načina za točno predviđanje koji će članovi obitelji razviti ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!