Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ulcerozni kolitis (UK) je upalna bolest crijeva obilježena ponavljanim epizodama upale ograničene na sluznicu debelog crijeva.
Kategorija: Probavni sustav

Kako si pomoći ako imate ulcerozni kolitis?

Gubitak tjelesne mase čest je kod pacijenata s težim oblicima UK. Ne postoji određena hrana ili način prehrane koji bi uzrokovao simptome UK ili produšio razdoblje bez simptoma. Stoga se pacijenti potiču na jedenje zdrave, kvalitetne hrane i izbjegavanje hrane za koju u ponavljanim situacijama uoče da im izaziva/pogoršava simptome.

Nepodnošenje laktoze (alergija na mlijeko) često se uočava kod pacijenata s UK pa se preporučuje obaviti testiranja kako bi se dokazalo postojanje poremećaja. Pacijenti koji ne uzimaju laktozu hranom trebali bi uzimati nadomjeske kalcija u svrhu sprječavanja gubitka koštane mase.

Bolesnici s grčevim u trbuhu i proljevom mogu pokušati izbaciti svježe voće i povrće, kafein, gazirana pića i proizvode koji sadrže sorbitol (primjerice dijetalne žvakaće gume). Ipak, fermentabilna celulozna vlakna mogu imati ulogu u odršavanju remisije, možda zbog proizvodnje butirata u crijevnim bakterijama koji ima antiupalni učinak.

Svakodnevno uzimanje multivitamina preporučuje se ako je ograničeno uzimanje nekih grupa namirnica. Također se preporučuje nadoknada folne kiseline. Parenteralna prehrana infuzijom nema primarni terapijsku ulogu kod UK, ali se povremeno primjenjuje kod vrlo teških slučajeva. Najmanje dva istraživanja su pokazala kako totalna parenteralna prehrana s odmaranjem crijeva ne poboljšava ishod teškog UK.

Emocionalni stres i život s ulceroznim kolitisom

Tijelo i psiha su usko povezani pa nije čudno što emoocionalni stres utječe na tijek UK ili bilo koje druge kronične bolesti. Iako osobe proživljavaju emocionalne stresove prije pojave UK, to ne znači da emocionalni stres uzrokuje bolest. Ne postoji dokaz da su stres, anksioznost ili napetost odgovorni za nastanak UK. Nije uočeno kako određeni tipovi osobnosti češće obolijevaju od UK nego drugi.

Bolesnici često imaju problema prihvatiti svoju kroničnu bolest. Takva bolest predstavlja prijetnju kvaliteti njihova života, funkcioniranju u društvu i samopouzdanju. Osobama oboljelim od UK potrebna je podrška obitelji i liječnika. Iako formalna psihoterapija općenito nije potrebna, nekim bolesnicima značajno pomaže razgovor s psihoterapeutom koji ima iskustva s upalnim bolestima crijeva ili općenito kroničnim bolestima. Također bolesnicima na raspolaganju stoje udruge bolesnika oboljelih od iste bolesti.

Tehnike koje olakšavaju život s UK su višestruke. Strah od proljeva ili vjetrova često ograničava izlaske iz kuće. U takvim slučajevima je potrebno nešto praktičnog planiranja prije odlaska u javnost: potrebno je saznati gdje se nalaze zahodi u kinu, kazalištu, trgovačkim centrima, vlakovima. Kad se planira ostati izvan kuće duže vrijeme preporučljivo je nositi rezervno donje rublje i toaletni papir. Za dalja putovanja se preporučuje savjetovanje s liječnikom. Putni planovi trebaju uključiti dovoljnu količinu lijekova, poznavanje generičkog imena lijeka (u slučaju da se izgubi ili potroši) kako bi se mogao kupiti novi te imena liječnika/zdravstvenih ustanova u području gdje se putuje.

Bolesnici ulcerozni kolitis prihvaćaju s nizom različitih emocija. Neki su ljuti, nesretni, depresivni, a neki osjećaju olakšanje jer su napokon otkrili od čega boluju i to im pruža mogućnost za ciljano djelovanje. Svaki se bolesnik s UK treba "pomiriti" s bolešću na svoj način. Tu ne smije biti osjećaja krivnje, predbacivanja sebi ili drugima. Informacije i potpora svima su na raspolaganju kroz medicinsko osoblje i udruge bolesnika. U svakodnevnom životu potrebno je nastaviti s aktivnostima koje su postojale prije postavljanja dijagnoze. Iznimno je važno slijediti liječnikove upute i imati aktivan odnos prema bolesti.

Iako je ulcerozni kolitis ozbiljna kronična bolest, ne smatra se fatalnom bolešću. Većina osoba s UK može nastaviti voditi koristan i produktivan život, čak i ako je povremeno potreban smještaj u bolnicu. Između pojave simptoma, mnogi se osjećaju sasvim zdravo i dobro. Naravno, svatko je drugačiji te se za svakog individualnog bolesnika određuje posebno kakvo je ponašanje prihvatljivo i kakvo će biti liječenje.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!