Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ulcerozni kolitis (UK) je upalna bolest crijeva obilježena ponavljanim epizodama upale ograničene na sluznicu debelog crijeva.
Kategorija: Probavni sustav

Komplikacije ulceroznog kolitisa

UK je povezan s lokalnim (crijevnim) i izvancrijevnim komplikacijama.

Lokalne komplikacije - uključuju obilno krvarenje, tešku upalu debelog crijeva, toksični megakolon, pucanje crijeva, suženje, razvoj karcinoma.Masivno krvarenje javlj

a se kod manje od tri posto pacijenata s UK te je ponekad nužno obaviti kirurški zahvat kako bi se spasio bolesnikov život.

Teška upala debelog crijeva (fulminantni kolitis) viđa se kod petnaest posto pacijenata, a dvadeset posto njih napreduje u toksični megakolon koji je povezan s rizikom od pucanja crijeva i smrti. Kad se nakon pucanja crijeva razvije upala trbušne ovojnice (peritonitis), umire polovina pacijenata.

Toksični megakolon je potencijalno smrtonosna komplikacija crijevnih bolesti koja se očituje jako proširenim debelim crijevom, nadutim trbuhom te ponekad vrućicom, bolovima i razvojem šoka.

Benigna sušenja javljaju se nakon ponavljanih upala jer umiru stanice sluznice debelog crijeva i nadomještaju se vezivnim tkivom koje ima sklonost skvrčavanju. Ponekad je uzrok suženja pretjerano umnažanje/rast mišićnih stanica. Suženja se obično nalaze u rektosigmoidnom dijelu, kod desetine bolesnika s UK, te mogu uzrokovati začepljenje crijeva. Budući suženja mogu nastati i zbog karcinoma, svako suženje se smatra zloćudnom bolešću dok se pretragama ne dokaže suprotno. Kirurški zahvat je potreban kad suženja (strikture) uzrokuju ponavljana začepljenja crijeva ili se ne mogu dobro procjeniti u svrhu isključenja maligne bolesti.

Najveća briga tijekom razvoja UK je povećana mogućnost nastanka karcinoma debelog crijeva. Rizik od nastanka karcinoma povećava se s dužim trajanjem i opsežnijim zahvaćanjem crijeva. Rizik se, u usporedbi s općim stanovništvom, povećava sedam do osam godina nakon početka bolesti kod bolesnika kojima je zahvaćen veći dio debelog crijeva, ne samo lijeva strana. Općenito je prihvaćeno kako se kod pacijenata s ovako definiranim povećanim rizikom taj rizik povećava za pola posto svake godine. Izgleda kako je rizik povećan i kod bolesnika s UK koji imaju karcinom debelog crijeva u obitelji.

Izvancrijevne komplikacije povezane s UK su brojne:

  • Bolest oka (uveitis, episcleritis)
  • Kožni poremećaji (erythema nodosum i pyoderma gangrenosum)
  • Periferni artritis koji prvenstveno zahvaća velike zglobove i ankilozantni spondilitis
  • Sklerozirajući kolangitis (bolest žučnih vodova) koja se tipično očituje povećanjem koncentracije alkalne fosfataze u krvnom serumu
  • Plućne bolesti, od slabijeg učinka na testovima bez prezentaciej simptoma sve do razvoja bronhiektazija (vrećastih proširenja dušnika)
  • Stvaranje ugrušaka u venama i arterijama (tromboembolija)
  • Autoimuna hemolitička anemija

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!