Hipotenzija - nizak krvni tlak

Hipotenzija - nizak krvni tlak

Hipotenzija - nizak krvni tlak
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Trajno nizak krvni tlak rijetko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremećaja, tijelo se na njega prilagodilo te često ne uzrokuje simptome.
Kategorija: Tlak

Što je hipotenzija?

Nizak krvni tlak se definira kao vrijednost krvnog tlaka koja je niza od normalno očekivane za pojedinu osobu u zadanim uvjetima i relativan je pojam. Vrijednosti krvnog tlaka razlikuju se ovisno o aktivnosti, dobi, lijekovima i zdravstvenom stanju. Krvi tlak koji je granično nizak za jednu osobu može biti ˝normalan˝ za drugu. Najvažniji čimbenik pritom jest kako se tlak mijenja u različitim uvjetima. Veliko je pitanje koliko nizak treba biti krvni tlak kako bi se dugotrajno stanje niskog krvnog tlaka označilo kao bolest - kronična hipotenzija sa simptomima i/ili smanjenjem kvalitete života. Povišen krvni tlak je odavno prepoznat kao značajan zdravstveni problem. Iako postoje istraživanja koja dokazuju kako i nizak krvni tlak može uzrokovati simptome, poremećaje i smanjiti kvalitetu života, oko ovog stanja ima mnogo nedoumica. Mišljenja liječnika se razlikuju - od onih koji nizak krvni tlak ne smatraju bolešću do onih koji ga drže potencijalno ozbiljnim, dobro definiranim stanjem koje zahtijeva liječenje i kontroliranje.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!