Afte

Afte

Afte
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Afte su mali plitki čirevi koji se javljaju u ustima i često otežavaju hranjenje i pričanje. Postoje dvije osnovne vrste afti.
Kategorija: Usna šupljina

Što uzrokuje afte?

Afte su mali plitki čirevi koji se javljaju u ustima i često otežavaju hranjenje i pričanje. Postoje dvije osnovne vrste afti.

Jednostavne afte

To je vrsta afti koja se javlja 3 do 4 puta godišnje i traju oko tjedan dana. Tipično se javljaju kod osoba između 10 i 20 godina starosti.

Složene afte

Manji broj ljudi pati od složenih afti i javljaju se kod osoba koje su već prije imale afte. Mogu trajati dulje i javljati se češće.

Točan uzrok afti još uvijek nije poznat. Stres ili ozljeda tkiva se smatraju uzročnicima jednostavnih afti. Određene namirnice, kao što su citrusno voće ili povrće, odnosno hrana s visokim udjelom kiseline (limun, naranče, ananas, jabuke, smokve, rajčice i jagode) mogu uzrokovati nastanak afti ili pogoršati njihove simptome.

Neki slučajevi složenih afti su uzrokovani određenim zdravstvenim stanjima, kao što su oslabljen imunološki sustav, manjak nekih nutritivnih spojeva, kao što su vitamin B12, folna kiselina ili željezo, i bolesti probavnog sustava, kao što je celijakija ili Crohnova bolest.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!