Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest

Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest

Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bruceloza je subakutno-kronična, ciklička bolest tako da se mogu razlikovati tri stadija bolesti. Prvi stadij je samo katkad razvijen. Javlja se lokalna, lagana upala na koži ili sluznici uz povećanje regionalnih limfnih čvorova.
Kategorija: Zarazne bolesti

Dijagnoza bruceloze

Kod dugotrajne febrilne bolesti s bolovima u različitim dijelovima tijela, valovitom ili intermitentnom temperaturom, profuznim noćnim znojenjem, povećanjem jetre i slezene, anemijom, leukopenijom i relativnom limfocitozom, kod bolesnika koji je bio u kontaktu sa potencijalnim životinjskim nosiocima brucela treba posumnjati i na brucelozu. Vjerojatnost dijagnoze će biti još i veća ukoliko se u kasnijoj fazi bolesti simptomi lokaliziraju na jedan, za brucelozu prijemljiv organ.

U svakom slučaju treba kliničku dijagnozu potvrditi mikrobiološki i serološki. Mikrobiološki se potvrda dobiva izolacijom uzročnika iz uzoraka tkiva (krv, punktat koštane srži). Za rutinsku dijagnostiku se radi test aglutinacije po Wrightu.

Diferencijalna dijagnoza bruceloze

Od bolesti s kliničkom slikom sličnoj brucelozi dolaze u obzir sve febrilne bolesti dugog trajanja, pogotovo ako postoji povećanje jetre i slezene, artralgije i drugi simptomi bruceloze (trbušni tifus, tuberkuloza, subakutni bakterijski endokarditis, malarija, kala-azar, Hodgkinova bolest itd.).

Prognoza

Prognoza bolesti ovisi o vrsti brucele, ishranjenosti, dobi i drugim osobinama bolesnika. Broj kroničnih oblika bolesti i smrtnost su drastično pali od uvođenja terapije.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!