Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest

Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest

Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bruceloza je subakutno-kronična, ciklička bolest tako da se mogu razlikovati tri stadija bolesti. Prvi stadij je samo katkad razvijen. Javlja se lokalna, lagana upala na koži ili sluznici uz povećanje regionalnih limfnih čvorova.
Kategorija: Zarazne bolesti

Klinička slika bruceloze

Inkubacija varira, i u prosjeku traje 5 - 21 dan, može postojati i period latencije od 6 - 9 mjeseci. Klinička slika je karakterizirana izraženim općim simptomima u početku. Bolest može početi naglo s vrućicom i tresavicom tako da se ne razlikuje od mnogih drugih infektivnih bolesti.

U drugom slučaju bolest počinje postupno neodređenim znakovima, kao što su umor, depresija, glavobolja, boli u udovima i sl. Gotovo je konstantan znak kod bruceloze velika slabost koja se pojavljuje već i kod najmanjeg fizičkog napora ili čak i kod ustajanja iz kreveta. Temperatura se postupno povećava, a prethodi joj osjećaj tresavice i groznice, rano se javlja simptom profuznog noćnog znojenja. Istodobno se javlja glavobolja, boli u mišićima i drugim dijelovima tijela.

Za brucelozu su karakteristične boli u zglobovima s otokom, boli u mišićima i neuralgije. Od gastrointestinalnih simptoma često su prisutni gubitak teka i opstipacija, rjeđe proljevi. Kod polovice bolesnika se već na početku nalaze otok limfnih čvorova, te povećanje slezene i jetre. Nakon nekoliko dana simptomi postaju izraženiji, a temperatura viša.

Temperaturna krivulja može pokazivati karakterističan valoviti tijek s febrilnim fazama koje traju 20 - 30 dana uz kraće periode bez vrućice. U većini slučajeva temperatura varira s dnevnim kolebanjima od jutarnjih 36,5°C do 40°C navečer. Uz porast temperature se i stanje bolesnika pogoršava. Noću bolesnika muči nesanica, a pred jutro se uz obilno znojenje temperatura smanjuje. Bolesnik gubi na težini zbog anoreksije, a zbog afekcije živčanog sustava postoji grubi tremor jezika i prstiju, razdražljivost i depresija.
U krvnoj slici se nalazi nizak broj leukocita s povećanjem broja limfocita, a sedimentacija je samo umjereno ubrzana. Ova prikazana akutna faza bolesti se može protezati tjednima odnosno mjesecima, a u najtežim slučajevima i godinama mogu biti prisutni samo opći simptomi bez simptoma lokalizacije infekta.
U drugoj fazi infekta se bolest manifestira simptomima jednog organa ili organskog sustava na kojemu se obično nalaze kronične promjene. U rjeđim slučajevima mogu biti zahvaćeni više organa ili organskih sustava. Najčešće su pogođeni limfni sustav, jetra, koštana srž i urogenitalni sustav, rjeđe su to dišni, lokomotorni, kardiovaskularni, živčani sustav, oko i koža.

Povećanje slezene je najčešći simptom u kasnijem stadiju bruceloze, također su povećani i limfni čvorovi. Jetra je rjeđe povećana, a uzrok povećanja su upalne promjene jetre (fibrozni hepatitis) koje mogu napredovati sve do ciroze. Poremećaji funkcije koštane srži se očituju laganom anemijom, smanjenjem broja leukocita (leukopenijom) i relativnim povećenjem broja limfocita (limfocitozom). U ovoj fazi bolesti se mogu javiti upala testisa, promjene bubrega u smislu nefroze, upale pluća i poplućnice uzrokovane brucelama. Javljaju se upalne promjene u mišićima, zglobovima (gnojni artritis - gležanj, koljeno, kuk, kralježnica), kostima i perifernim živcima tako da se jako često javljaju boli u udovima kao prominentan simptom kod bruceloze. Mogu se javiti i upalne promjene na srcu te promjene središnjeg živčanog sustava od meningitisa do radikulitisa.

Osim ovih akutnih i kroničnih kliničkih slika, može bruceloza proći kao jedno gripozno stanje s kratkotrajnom temperaturom i laganim općim simptomima. U drugim pak slučajevima može teći perakutno s jako naznačenim septičko-toksičkim simptomima, difuznim hepatitisom, endokarditisom, pa može završiti i smrtno.
Tijek bolesti je u većini slučajeva subakutno-kroničan, a samo u malom broju slučajeva može bruceloza ostati aktivna godinama.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!