Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest

Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest

Bruceloza, sredozemna groznica ili malteška bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bruceloza je subakutno-kronična, ciklička bolest tako da se mogu razlikovati tri stadija bolesti. Prvi stadij je samo katkad razvijen. Javlja se lokalna, lagana upala na koži ili sluznici uz povećanje regionalnih limfnih čvorova.
Kategorija: Zarazne bolesti

Liječenje bruceloze

Potrebna je dugotrajna terapija jer je bruceloza bolest sklona ponovnim javljanjima simptoma. Upotrebljavaju se sljedeći antibiotici: tetraciklini, aminoglikozidi, kotrimoksazol, ciprofloksacin i rifampicin. Kod odraslih se upotrebljavaju klasični tetraciklini (2g/dan) ili doksiciklin (200mg/dan) kroz 4 - 8 tjedana. U početku se još mogu kombinirati s aminoglikozidima. Kotrimoksazol (TMP-SMZ) se može također kombinirati s tetraciklinima ili može koristiti kao monoterapija. Rifampicin ide u kombinaciji sa TMP-SMZ ili tetraciklinima. Kod djece tetraciklini dolaze u obzir samo u slučaju po život opasnih indikacija. Kod trudnica se daju TMP-SMZ i rifampicin.

Profilaksa

Uklanjanje izvora zaraze, dakle iskorjenjivanje bolesti u životinja je osnova prevencije bruceloze u ljudi. Dosljedno cijepljenje životinja ima dobar učinak. Kuhanjem i pasterizacijom mlijeka te termičkom obradom mesa se prekidaju putovi zaraze čovjeka preko hrane.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!