Rak prostate

Rak prostate

Rak prostate
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, a vremenom se može putem krvi i limfe proširiti u druge organe i tkiva. Srećom, rak prostate uglavnom sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma.

Koje se pretrage mogu napraviti?

Klinički pregled obično uključuje pregled rektuma prstom (digitorektalni pregled) koji u slučaju raka prostate otkriva čvrstu i nepravilnu površinu povećane prostate.

PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate. Može ga se otkriti u krvi svih odraslih muškaraca. Vrijednosti PSA su izrazito povećane kod muškaraca s rakom prostate, no mogu biti povećane i kod nekih drugih bolesti prostate.

Analiza urina može otkriti krv ili upalne stanice u urinu.

RTG pluća, intravenska urografija (snimanje mokraćnog sustava uz pomoć kontrasta) i scintigrafija kosti mogu isključiti ili potvrditi pojavu metastaza.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!