Trihomonijaza - Trichomonas vaginalis

Trihomonijaza - Trichomonas vaginalis

Trihomonijaza - Trichomonas vaginalis
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Trichomoniasis ili trihomonadni kolpitis je infekcija rodnice i stidnice i/ili mokraćne cijevi koju uzrokuje protozoa Trichomonas vaginalis, čija se učestalost procjenjuje na 0.2 - 2% svih ginekoloških pacijentica. Prijenos spolnim putem je neosporan, a infekcija se najčešće javlja u dobi između 16 - 35 godina, kada je i najintenzivnija seksualna aktivnost.

Definicija trihomonijaze

Trichomoniasis ili trihomonadni kolpitis je infekcija rodnice i stidnice i/ili mokraćne cijevi koju uzrokuje protozoa Trichomonas vaginalis, čija se učestalost procjenjuje na 0.2 - 2% svih ginekoloških pacijentica. Prijenos spolnim putem je neosporan, a infekcija se najčešće javlja u dobi između 16 - 35 godina, kada je i najintenzivnija seksualna aktivnost. Kako je trichomonas otporan u vanjskoj sredini - na mokroj spužvi može preživjeti nekoliko sati, a u urinu više od 24 sata, iako se radi o spolno prenosivoj bolesti, moguć je nastanak infekcije i bez seksualnog kontakta (prijenos preko kade za kupanje, mokrih zajedničkih ručnika, zajedničkog toaleta i sl.). Također je moguć prijenos infekcije s inficirane majke na dijete za vrijeme njege djeteta.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!