Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najčešća pitanja o HPV-u

Najčešća pitanja o HPV-u

Najčešća pitanja o HPV-u
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Broj pregleda: 674
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Za mame

Što je humani papilomavirus (HPV) i kako se prenosi?

HPV je uzročnik najčešće spolno prenosive bolesti. To su virusi koji su se izrazito dobro prilagodili koži i sluznicama i vrlo lako se prenose s čovjeka na čovjeka, dovoljan je i dodir kože, tako da ponekad niti kondom nije dovoljna zaštita. Danas je poznato preko 200 različitih tipova HPV-a, a oni su podijeljeni u dvije skupine; visokog rizika (izazivaju zloćudne tumore i kod muškaraca i kod žena, najčešći tip 16 i 18) i niskog rizika (izazivaju nastanak spolnih bradavica ili tzv. kondiloma, najčešći tip 6 i 11).

Zar smo svi u opasnosti od zaraze HPV-om?

Sve ženske i muške spolno aktivne osobe su pod rizikom. Procjenjuje se da će se najmanje 50% seksualno aktivnih ljudi tijekom svog života zaraziti HPV-om, što znači da ugroženost čitave populacije raste.

Što je HPV infekcija?

Kod osoba koje nisu mogle svojim imunitetom eliminirati virus, on ostaje u stanicama genitalne regije i dovodi do dobroćudnih ili zloćudnih promjena ovisno o tipu virusa kojim smo zaraženi.

Što može uzrokovati HPV infekcija u najgorem slučaju?

Može uzrokovati smrt, patnju i bolesti poput raka vrata maternice, karcinoma penisa, zloćudnih tumora; rodnice, stidnice, rektuma, pa čak i sluznice usta.

Zašto se u Hrvatskoj do nedavno šutilo o HPV-u?

Na neki smo način još uvijek konzervativno društvo, ali zahvaljujući medijima i ovakvim predavanjima informacije o HPV-u svakim danom se sve više šire. U Hrvatskoj je oboljelo 343 žene od raka vrata maternice, a umrle su 94 žene. Nekoliko tisuća žena ima prekancerozne promjene u PAPA nalazima.

Kod ginekologa u državnoj praksi ženama se daje pravo na jedan kontrolni PAPA test godišnje u preventivne svrhe, ali ne i na HPV test jer je skup. Ginekolozi ne vole o tome govoriti! Je li to tabu tema?

Nije tabu, ali je problematika definitivno financijske prirode. PAPA test pokazuje već nastale promjene na sluznici i koži uzrokovane HPV-om, dok HPV test pokazuje prisutnost i vrstu HPV-a i puno prije nego što su nastupile promjene na koži i sluznici. Stoga je u tom kontekstu u ranijem stadiju otkrivanja HPV-a efikasniji.

U laičkim krugovima prenose se iskrivljene informacije da su muškarci samo prenosioci HPV-a, ali da njih ne pogađa karcinom! Što o tome treba znati?

Kod muškaraca su kliničke manifestacije rjeđe, oni su najčešće samo "tihi" prijenosnici infekcije, bez simptoma. Ali i kod njih HPV može dovesti do pojave genitalnih bradavica, karcinoma penisa i analne regije.

Je li obvezno cijepljenje protiv HPV-a?

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj nije uvršteno u obvezni kalendar i provodi se na dobrovoljnoj osnovi, iako su mnoge razvijene zemlje EU, SAD-a i Kanade uvrstile cijepljenje protiv HPV-a u Nacionalni program u dobi od 11-15 godina.

U kojoj dobnoj granici je moguće cijepljenje protiv HPV-a u RH?

Gardasil cjepivo je četverovalentno odnosno štiti od tipova 6,11,16,18 i namijenjeno je cijepljenju djevojčica i djevojaka u dobi od 9 do 26 godina, a Cervarix je dvovalentno cjepivo odnosno štiti od tipova 16 i 18, a namijenjeno je cijepljenju djevojčica i djevojaka u dobi od 10 do 25 godina. 2009. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novu indikaciju cjepiva Gardasil za zaštitu od genitalnih bradavica kod muške populacije od 9 do 26 godina.

Interes za cijepljenjem dječaka i djevojčica protiv HPV-a u Hrvatskoj je u porastu, iako vlada i određeni strah od nuspojava. Ima li razloga za takav strah?

Kao i kod ostalih cjepiva moguće su nuspojave, iako se cjepivo općenito dobro podnosi. Moguće nuspojave su na mjestu uboda bol, oticanje, crvenilo, povišena temperatura... Sve nuspojave su blage i prolaznog karaktera. Treba naglasiti da cijepljenje nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje!

Jesu li HPV cjepiva infektivna?

Cjepiva sadrže samo bjelančevine virusa i nisu infektivna. Dakle nema straha od cjepiva i preporučljiva su.

Možemo li reći stop HPV-u?

Odgovor je; da! Edukacija o HPV-u najbolji je put za to. Potrebno je educirati sve predspolno i spolno aktivne pripadnike muške i ženske populacije, izbjegavati rizična spolna ponašanja, održavati spolnu higijenu i odlaziti na redovite preventivne preglede kod ginekologa, a tu je i cijepljenje za mlađe generacije koje bi moglo postati i obvezno.

Komentari