Pelenski osip: zašto je važno kakve pelene koristite za bebu?

Pelenski osip: zašto je važno kakve pelene koristite za bebu?

Pelenski osip: zašto je važno kakve pelene koristite za bebu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Moja beba

Pelenski osip ima svako dijete tijekom prve godine barem jednom. Iako je riječ o uobičajenoj pojavi, može uzrokovati značajnu neugodnost za vašu bebu, zbog čega je potrebno reagirati na pravilan način.

Osip od pelena javlja se uglavnom u obliku svijetlih točkica u pelenskom području. Započinje crvenilom, nakon čega koža često postaje puna mrlja, bolna i vruća na dodir. Područje guze i gornjeg dijela bedara mogu se zacrvenjeti i navlažiti, a mogu se javiti i dijelovi suhe i perutave kože. Katkad se mogu javiti i mjehurići i ljuštenje. U najtežim slučajevima koža se može i zagnojiti.

Pelenski osip uzroci

Osip se uglavnom javlja zbog rijetkog mijenjanja pelena ili zbog odjeće koja sprječava normalnu cirkulaciju zraka. Uzrok mogu biti i iritacije iz stolice i urina. Beba može biti sklonija pelenskom osipu ako ima česte stolice, jer fekalije iritiraju kožu bebe daleko više nego urin.

Osip se može manifestirati kroz iritaciju nekog novog proizvoda, uključujući tvari iz losiona i ulja za bebe. Može biti posljedica čvrste stolice, koju uzrokuje kruta hrana. Ako dojite svoju bebu, pelenski osip se može javiti kao reakcija na hranu koju majka konzumira. Jedan od češćih uzročnika definitivno predstavljaju bakterije i gljivične infekcije. Postoje i određena razdoblja u kojima su bebe znatno osjetljivije i podložnije osipu, a to su periodi nakon terapije antibioticima, uvođenje mliječne hrane, nicanje prvih zubića i prvi obroci kravljeg mlijeka.

Pelenski osip liječenje

Održavajte bebinu stražnjicu čistom i suhom - najbolji tretman za osip od pelena je održavanje kvalitetne higijene vaše bebe, na način da koža bude čista i suha. Pelene mijenjajte čim postanu mokre, premda to značilo i nerado ustajanje tijekom noći.

Isperite toplom vodom - mogu pomoći i vlažne i pamučne krpice i maramice za bebe. Kožu čistite nježno i koristite one maramice koje ne sadržavaju alkohole, parfeme i dodatne mirise. Upotrebljavajte blage sapune.

Pomažu i kreme i masti - u slučaju da se kućnim liječenjem osip ne povuče, liječnik bi vam mogao preporučiti kremu. To su uglavnom kreme s hidrokortizonom (steroidom), kreme protiv gljivica (ako je riječ o gljivičnim infekcijama) i antibiotici koji se unose oralnim putem (ako je riječ o bakterijskoj infekciji).

Cinkov oksid aktivni je sastojak u mnogim proizvodima protiv pelenskog osipa. Djeluju na način da umiruju i štite bebinu kožu, a razni proizvodi dostupni su i bez liječničkog recepta. Nalazi se i u kremama, a preporučuje se povrh kreme staviti i tanki sloj vazelina kako se pelena ne bi zalijepila za mast, kremu ili pastu. Uvijek se držite proizvoda isključivo namijenjenih bebama. Izbjegavajte one koji sadrže sodu bikarbonu, bornu kiselinu, kamfor, fenol, benzokain, difenhidramin ili salicilate. Ovi sastojci mogu biti otrovni za bebe.

Birajte kvalitetne pelene - kako navodi Cleveland Clinic, istraživanja pokazuju da je pelenski osip rjeđi kod korištenja jednokratnih pelena. No, ono što je važnije od vrste pelene je koliko se često mijenja. Povećajte protok zraka i koristite pelene koje su veće od uobičajenih dok se osip ne povuče.

Vezani sadržaj:

Vitashop