Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Promjene menstrualnog ciklusa koje dolaze s godinama

Promjene menstrualnog ciklusa koje dolaze s godinama

Promjene menstrualnog ciklusa koje dolaze s godinama
  • Objavljeno: Utorak, 28.05.2013.
  • Broj pregleda: 2.434
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dvadesete

U ovoj dobi su hormoni više-manje ujednačeni i možete bez većih problema pratiti početak i kraj menstrualnog ciklusa, što je jedan od razloga zbog kojeg je ovo doba kada je najlakše začeti.

Što kaže statistika?

Menstruacija dolazi svakih 23 do 35 dana, a 28 dana je prosjek. Krvarenje traje 2 do 7 dana, a može biti umjereno ili obilno. Sada je pravo vrijeme da obratite pažnju na menstrualni ciklus i otkrijete što je normalno za vaše tijelo kako biste imali neke smjernice koje će vam pomoći da se nosite s promjenama koje tek slijede.

Što se događa s hormonima?

Kako bi menstrualni ciklus bio normalan, vaše tijelo proizvodi razne hormone, a u dvadesetima kod većine žena to funkcionira savršeno. Prvog dana menstruacije, koji je ujedno i početak novog ciklusa, hormon estrogen i progesteron su na najnižoj razini. Kako ciklus odmiče, tako se proizvodnja ovih hormona povećava te dolazi do proizvodnje jajašca. U drugoj polovici ciklusa se razina progesterona značajno povećava kako bi moglo doći do oplodnje jajašca. Ako nema začeća, razina progesterona i estrogena se postupno smanjuje i tijelo se priprema za novu menstruaciju.

Najveći problem - grčevi

Velika je vjerojatnost da PMS u dvadesetima neće biti toliko izražen, ali veliki broj žena pati od grčeva. Uzrok grčeva su prostaglandini, nusprodukti masti koje konzumirate, naročito onih koje se nalaze u crvenom mesu i mliječnim proizvodima. Bilo odlično da, ako patite od jakih grčeva, smanjite unos masti.

Kada se obratiti liječniku?

Ako niste trudni, a vaša menstruacija je izostala 3 mjeseca ili više. Ako se menstrualni ciklus iznenada drastično promijenio. Mogući uzroci ovih promjena mogu biti stres, problemi s radom štitnjače, prekomjerna tjelovježba ili premali unos kalorija. Neredovita menstruacija povećava rizik od nastanka osteoporoze. Liječniku se trebate obratiti ako su grčevi nepodnošljivi, unatoč tabletama protiv bolova ili kontracepcijskim pilulama.

Komentari