“Skok u vis” alergijskih obolijevanja u Zagrebu

“Skok u vis” alergijskih obolijevanja u Zagrebu

“Skok u vis” alergijskih obolijevanja u Zagrebu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: promo

Patite li i vi od neke vrste alergija? Doznajte više o inovativnim proizvodima Lertal. Poznata alergologinja prof.dr.sc. Asja Stipić-Marković progovorila je nedavno o vidljivom povećanju alergijskog rinitisa kod djece u Zagrebu. 'Moram priznati da me rezultat od 35% povećanja alergijskog rinitisa u djece u Zagrebu, od 2002. do 2018. godine, doista zabrinuo te sam se pitala što ćemo i kako ćemo liječiti tu djecu, a nemamo novih i dodatnih metoda liječenja, dovoljno primarnih pedijatara i alergologa u našem zdravstvenom sustavu', rekla je prof. dr.sc.Stipić-Marković.Uz znatno povećanje alergijskog rinitisa, nažalost događa se i povećanje obolijenja djece od atopijskog dermatitisa.

Koji je razlog nastanka epidemije alergijskih bolesti u suvremeno doba?

Razlozi su doista brojni, a možemo ih pronaći u načinu naše prehrane, načinu stanovanja, onećišćenju zraka, duge sezone alergija zbog promjene klima, široke upotrebe lijekova, globalnog zatopljenja te načina života koji se uvelike promijenio.

'U našoj studiji koju smo radili, dokazali smo da je puno manja prevalencija alergijskiih bolesti kod djece u regiji Lonjskog polja u usporedbi sa Zagrebom. Jednako tako moramo postati svjesni toga da iza svakog rinitisa postoji opasnost od astme, zbog čega postoje druge studije koje proučavaju načine liječenja alergijskog rinitisa. Jedan od najaktivnijih naziva se – kvercetin, koji je zapravo jedan biljni pigment koji se nalazi prirodno u biljkama poput crnog luka, zelenog čaja, jabukama, brokuli, a također i crvenom vinu', istaknula je profesorica.

Kvercetin je jedan vrlo jaki antioksidans, a sve svjesniji postajemo činjenice da su antioksidansi danas vrlo važni u svakodnevnom životu, u kojem smo izloženi različitim stresovima. Kvercetin tako smanjuje simptome alergijskih reakcija redukcijom razine histamina, povoljno djeluje na respiratorni sustav, djeluje protuupalno, snižava krvni tlak, reducira oksidaciju LDL kolesterola te također štiti srce i jača kapilare i krvne žile.

Flavonoidi su drugi važni dodatak prehrani kod prevencije alargijskih bolesti, a možemo ih pronaći u sjemenu crne koprive. Djeluju također kao prirodni antihistaminici.

Što nam nudi i donosi Lertal te možemo li mu vjerovati?

'Istraživači su se dobro dosjetili i u jednoj tableti Lertala napravili kombinaciju flavonoida te da se ta tableta sastoji od otpuštanja tvari u dva vremenska slijeda – brzo otpuštajućem i dugotrajnim otpuštanjem djelotvornih tvari. Takve lijekove zapravo volimo najviše, jer nam pokrivaju sve, i kada odemo iz dežurstva oni djeluju i dalje ', naglašava dr.Asja.

Što o Lertalu kažu studije?

Prije svega, one su napravljene po svim principima znanstvenog istraživanja. Prva studija pokazala je da kada su pacijenti uzimali Lertal zajedno sa antialergijskom terapijom, imali su znatno manje simptoma alergije, nego što su ih imali pacijenti koji su uzimali samo standardnu antialergijsku terapiju.

Drugu studiju napravili su talijanski autori po svim principima znanstvenog istraživanja, sa paralelnim grupama ispitanika te placebo kontroliranom skupinom. Obuhvatila je 128 pedijatrijskih pacijenata u 17 pedijatrijskih centara u Italiji, kojima je uz standardnu alergijskih terapiju dodan Lertal, dok je kontrolnoj grupi davan placebo. Nakon 30 dana praćenja, kontrolna grupa koja nije dobila Lertal imala je znatno više simptoma u odnosu na grupu koja je koristila i Lertal.

Treća studija pokazala je da su bolesnici koji su koristili Lertal, imali puno manje potreba za antihistaminicima. Za roditelje i djecu možda najzanimljivija studija obuhvatila je grupu od pedeset 10-godišnjaka, kojima su davani flavonoidi te pokazali pozitivan učinak u alergijskom rinitisu.

Doznajte odmah više na www.lertal.hr – Za život bez simptoma alergije!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije