Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nasilje na dementnima

Nasilje na dementnima

Nasilje na dementnima
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.02.2009.
  • Broj pregleda: 413
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pojedinci koji se brinu za članove obitelji s demencijom uobičajeno ih zlostavljaju s nekim oblicima ponašanja kao što su psovanje i vikanje, opisali su istraživači u studiji koja pokazuje da je taj problem puno rašireniji nego što se prije smatralo.

«Studija pokazuje da je zlostavljačko ponašanje vrlo uobičajeno ali nije slučaj da liječnici redovito ispituju o tome,» izjavila je u telefonskom intervjuu Claudia Cooper, istraživačica na University College London, koja je vodila studiju. 

Trećina njegovatelja rekla je da je njihovo zlostavljanje osobe o kojoj su se brinuli bilo značajno, uključujući često vrijeđanje ili psovanje, i polovica njih rekla je da su povremeno vrištali ili vikali na tu osobu.

Istraživači, koji su pronašli i neke slučajeve fizičkog zlostavljanja, napisali  su u studiji - koja je objavljena u «British Medical Journal» - kako je važno istaknuti potrebu da zdravstveni djelatnici i vlasti prošire nastojanja za sprečavanje nasilja nad starijima.

«Ovo je najači dokaz do sada o prevalenciji zlostavljačkog ponašanja od strane obiteljskih njegovatelja osoba s demencijom,» rekla je Cooper. «To su bili sinovi i kćeri, i supružnici».

Procjenjuje se da 24 milijuna ljudi diljem svijeta ima neki oblik gubitka pamćenja, probleme s orijentacijom i druge simptome koji upućuju na Alzheimerovu bolest ili neki drugi oblik demencije – broj za koji neki istraživači pretpostavljaju da će se učetverostručiti do 2040. godine.

Sa sve većim troškovima i zdravstvenim sustavom pod ogromnim pritiskom diljem svijeta članovi obitelji će se prisiljavati da se brinu o svojima, a rezultati ističu potrebu da se smanji nasilje i registrira ga se jer je vjerovatno više prošireno nego što se smatralo, dodala je Claudia Cooper.

Istraživači su promatrali 220 njegovatelja različitih socio-ekonomskih i etničkih podrijetla čiji su članovi obitelji bili nedavno upućeni u psihijatrijske ustanove i domove za njegu.

I dok je spoznaja težine cjelodnevne njege i promatranje kako netko iz obitelji ulazi u stanje u kojem ne mogu više prepoznati voljene osobe, Copperova je izjavila, «Sve vrste zlostavljanja mogu biti stresne i štetne za stariju osobu.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti