Mononukleoza ("bolest poljupca"): Uzrok, simptomi, trajanje, liječenje, prevencija

Mononukleoza ("bolest poljupca"): Uzrok, simptomi, trajanje, liječenje, prevencija

Mononukleoza ("bolest poljupca"): Uzrok, simptomi, trajanje, liječenje, prevencija
  • Objavljeno: Petak, 26.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Mononukleoza je zarazna infekcija koja se popularno naziva i "bolest poljupca". Uzrokuje je virus koji spada u kategoriju herpesa, naziva Epstein-Barr virus. Budući da se širi slinom, može se dobiti poljupcem, ali također i dijeljenjem čaše ili pribora za jelo sa zaraženom osobom. Česta je među tinejdžerima i mladim odraslim osobama.

  • Što je "bolest X" i trebamo li se bojati iduće pandemije? Pitali smo imunologa Zlatka Trobonjaču

Najčešći simptomi mononukleoze su ekstreman umor, groznica i bolovi u tijelu, a najčešće se liječi samo simptomatski dok se organizam sam od sebe ne izbori s infekcijom. Ipak, važno je biti na oprezu zbog pojave određenih komplikacija poput povećanja slezene.

Mononukleoza - simptomi

Razdoblje inkubacije mononukleoze traje od oko četiri do šest tjedana od doticaja s virusom. Prvi simptomi koje oboljela osoba osjeća su umor, opća malaksalost, glavobolja i grlobolja koja postaje sve jača. Uslijed toga natiču krajnici koji dobivaju bjelkasto-žuti pokrov. Limfni čvorovi na vratu, ispod pazuha i na preponama često postaju natečeni i bolni na dodir.

Ostali simptomi su uobičajeni za sve virusne infekcije i uključuju visoku temperaturu (do 39,5 °C), pojavu sekreta, curenje nosa, kašalj, gubitak apetita te bolove i ukočenost mišića. Simptomi poput vrućice i grlobolje se obično smanjuju unutar nekoliko tjedana. Ali umor, povećani limfni čvorovi i natečena slezena mogu trajati nekoliko tjedana duže.

Koliko traje mononukleoza?

Više od 90 % slučajeva infektivne mononukleoze je bezopasno i prođe bez pojave komplikacija. Vrućica obično pada za 10 dana, a natečene limfne žlijezde i slezena se oporave kroz četiri tjedna. Ipak, umor i slabost koje traju mjesec dana ili više nisu neuobičajeni, pogotovo u pacijenata starijih od 30 godina kojima može biti ozbiljnija i trajati duže.

Je li mononukleoza opasna?

Mononukleoza je za osobe sa zdravim imunosnim sustavom samoizlječiva bolest nakon koje u 95 % slučajeva dolazi do potpunog ozdravljenja. Ipak, ponekad dolazi do određenih komplikacija.

Česte su komplikacije poput opstrukcije dišnih putova, puknuća slezene, upale srčanog mišića ili tkiva koje okružuje srce, a rjeđe dolazi do ozbiljnih komplikacija koje uključuju koštanu srž ili središnji živčani sustav. Ozbiljne komplikacije mogu biti životno ugrožavajuće i liječe se steroidnim lijekovima. Puknuće slezene je po život opasno stanje te zahtijeva hitnu hospitalizaciju, a očituje se simptomima šoka poput naglog pada krvnog tlaka, ubrzanog rada srca, hladnog znoja i poremećaja svijesti.

Mononukleoza kod djece

Vrijeme inkubacije kod djece zaražene Epstein-Barr virusom je nešto kraće, no i simptomi su znatno slabiji ili u potpunosti izostanu, pa bolest često prođe nezamijećeno. Zanimljiv je podatak da je čak 50 % djece preboljelo infekciju mononukleoze do 5. godine života. U većine je infekcija gotovo bez simptoma.

Iako postoji mala vjerojatnost za prijenos virusa na svoju tijekom trudnoće ili nakon poroda dok dojite, većina beba ne razvije simptome.

Liječenje mononukleoze

Ne postoji cjepivo ili lijek za mononukleozu, stoga je cilj liječenja ublažiti simptome. Antivirusni lijekovi, poput aciklovira, imaju mali do nikakav učinak, a kod pojave težih simptoma se primjenjuju steroidni lijekovi. Za ublažavanje tipičnih simptoma se savjetuje odmor, dovoljan unos tekućine, snižavanje visoke temperature i izbjegavanje fizičkog napora. Ako je nateknuće slezene jedan od simptoma, postoji opasnost od njezinog pucanja pa je preporučljivo uzeti stanku od bavljenja sportom, na primjer.

Prevencija

Osobe s mononukleozom mogu biti zarazne dok imaju simptome i nekoliko mjeseci nakon toga. Trajanje zaraznosti kod oboljelih osoba je individualna. Epstein-Barr virus može živjeti i do nekoliko sati izvan tijela. Izbjegavajte ljubljenje ili dijeljenje posuđa ako vi ili netko vama blizak ima mononukleozu i ne zaboravite redovito prati ruke kako biste spriječili širenje virusa. Cjepivo protiv mononukleoze ne postoji.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije