Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Testiranje sluha novorođenčadi

Testiranje sluha novorođenčadi

Testiranje sluha novorođenčadi
  • Objavljeno: Subota, 26.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.059
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svoj novorođenčadi bi trebalo testirati sluh, objavljeno je na HealthDay. U Americi do 3 na 1000 novorođenčadi se rodi s oštećenjem sluha, naglašavaju stručnjaci. Preporučuje se da se sva djeca podvrgnu probiru na nasljedno oštećenje sluha.

U Hrvatskoj inače je od kraja 2002. godine uspješno započeo program probira na oštenje sluha sve novorođenčadi a koje je se provodi u rodilištima.

"Probir na gubitak sluha bi trebao biti dio zdravstvene procjene svakog novorođenčeta." naveli su u Preventive Services Tast Force i njegov voditelj Ned Calonge koji je i voditelj Odjela za javno zdravstvo i okoliš u Coloradu, što su i objavili u novostima Agency for Healthcare Research and Quality. ?Probir kod rođenja omogućuje da se oštećenje sluha ranije otkrije što je povezano s boljim ishodom kod djece kod koje je test pozitivan."

Djeca s oslabljenim sluhom ili koja oštećenje razviju tijekom dojenaštva ili ranog djetinjstva mogu imati probleme u komunikaciji i socijalnim kontaktima te probleme u ponašanju i slab uspjeh u školovanju u usporedbi s djecom koja imaju normalan sluh. Što je prije pronađen problem i što se prije liječi bolje su šanse za pozitivan razvoj u kasnijem životu, kao bolje govorne sposobnosti.

Zbog činjenice da pola beba s oslabljenim sluhom nemaju poznatih faktora rizika, preporuča se pregled svih beba, a ne samo odabranih. Neovisna komisija stručnjaka i liječnika obiteljske medicine u Americi je napravila preporuke zajedno s prikupljenim dokazima o navedenoj temi i objavila ih u srpanjskom izdanju časopisa Pediatrics.

Stručnjaci preporučuju probir na oštećenje sluha u dva koraka, ispitivanje odgovora na zvuk u unutrašnjem uhu i ispitivanje slušnog dijela mozga.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti