Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 7.401
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija SIDS-a

Dojenačka smrt (smrt u kolijevci), poznata i kao sindrom iznenadne dojenačke smrti(SIDS), iznenadna je i često neobjašnjva smrt naizgled zdrave bebe.

Ne postoji nijedan poznat uzrok smrti u kolijevci, iako istraživanja pokazuju da neke od takvih smrti mogu biti posljedica nenormalnosti u disanju i radu srca. Postoji nekoliko trenutačnih područja istraživanja, uključujući razvoj mehanizma nadzora tjelesne temperature bebe i dišnog sustava u prvih šest mjeseci života te nedavno otkriće da nasljedni manjak enzima može biti odgovoran za otprilike 1 % slučajeva. istraživanja koja povezuju dojenačku smrt s protupožarnim kemikalijama u madracima krevetića dosad nisu ništa dokazala.

Iznenadna smrt djeteta posebice je tužno iskustvo. Osjećaj silne tuge dodatno se može pojačati intenzivnim osjećajem krivnje i pogrešnog optuživanja, a kao posljedica toga ponekad znaju trpjeti obiteljski odnosi. Roditelji djece koja iznenada umru možda o tom slučaju moraju razgovarati s policijom i biti spremni na obdukciju djeteta. Vaš liječnik, pedijatar i patronažna sestra trebali bi vam biti važna potpora i savjetnici u takvoj situaciji, a razgovor s drugim roditeljima koji su proživjeli isto iskustvo također može biti silno utješan.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!