GI dijeta

GI dijeta

GI dijeta
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

O dijeti

Ako volite živjeti po brojevima, ova bi vas dijeta mogla zainteresirati. GI dijeta je bazirana na glikemičnom indeksu, koji hrani daje brojeve da bi pokazao efekt na šećer u krvi, što je razlog zašto se ova dijeta koristi kod dijabetičara i ljudi s problemima sa srcem. Evo kako djeluje.

Što je brže hrana probavljena i apsorbirana u vaše tijelo, to se brže diže razina šećera i inzulina i to hrani daje veći GI broj. A hrana koja se sporije apsorbira, podiže razine šećera i inzulina u krvi, dobiva manji broj. Vaš cilj je jesti većinom niskokaloričnu hranu s malim GI brojem. Radeći to, osjećat ćete se duže siti i držat ćete razine inzulina niže, što će zaustaviti formiranje masnih naslaga.

Na sreću, ne trebate zapamtiti hrpe brojeva za ovu dijetu. Umjesto toga, hrana je podijeljena po bojama koje se pojavljuju na semaforu: zelena za niski GI i niskokaloričnu hranu, žuta za hranu koja možda neće potaknuti gubljenje kilograma, i crvena za hranu s visokim GI koja se treba izbjegavati. Liste su sastavljene za svaku boju.

Dijeta je tada podijeljena u dvije faze. Prva faza, koja je stroža od druge, fokusira se na gubljenje težine. Nakon što dođete do ciljane težine u prvoj fazi, idete na fazu dva, koja se fokusira na održavanje i nudi dugoročni plan. U obje faze, jesti ćete tri obroka i do tri međuobroka. Vježbanje je preporučeno, iako nije krucijalno dok ne dođete do faze dva.

Potrošači su već zbunjeni što treba jesti, a GI dijeta samo još više zbunjuje. Nakon što je to rečeno, ipak postoji nekoliko dobrih strana dijete.

Odaberi dijete za usporedbu, možeš odabrati najmanje dvije dijete.

Vitashop
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Vitashop