Ako imate visok kolesterol, izbacite ovih 7 namirnica

Ako imate visok kolesterol, izbacite ovih 7 namirnica

Ako imate visok kolesterol, izbacite ovih 7 namirnica
  • Objavljeno: Utorak, 07.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jetra proizvodi prirodni kolesterol koji vam je potreban, dok sav višak kolesterola u vašem tijelu općenito dolazi iz hrane životinjskog podrijetla. Kardiolog Nick West kaže da iako je količina kolesterola koja cirkulira u krvi genetski uvjetovana, utjecaj prehrane ne treba podcjenjivati, prenosi The Healthy.

Najbolja prehrana koja može pomoći kod kolesterola je DASH dijeta. Prema klinici Mayo, ova dijeta može sniziti razinu lipoproteina niske gustoće (LDL) ili "lošeg" kolesterola u krvi, a podržava je Američka udruga za srce. DASH dijeta sastoji se uglavnom od povrća, voća i cjelovitih žitarica, a uključuje nemasne mliječne proizvode, ribu, perad, grah i orašaste plodove. Dr. West i registrirana dijetetičarka Theresa Gentile, nacionalna glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, istaknule su sedam glavnih namirnica koje biste trebali ograničiti kada pokušavate staviti svoj kolesterol pod kontrolu.

Pržena hrana

Iako bi prženi krumpirići i kolutići luka mogli bi biti primamljivi u pubu ili restoranu, oni općenito podižu razinu LDL-a (lipoproteina niske gustoće), također poznatog kao "loš" kolesterol, i često sadrže transmasne kiseline. Pokazalo se da transmasne kiseline povećavaju kardiovaskularnu smrtnost i bolesti na način sličan zasićenim masnim kiselinama.

Maslac

"Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama (koje se dobivaju iz životinjskih masti i biljnih ulja) i može biti krivac za povećanu razinu kolesterola", rekla je dijetetičarka Gentile. American Heart Association preporučuje oko 13 grama zasićenih masti dnevno.

Sir

Sir je za mnoge od nas postao glavna namirnica jer je bogat proteinima i kalcijem, Ipak, treba imati na umu da sir također ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina. Vjerojatno ne morate potpuno izbaciti sir iz prehrane, već pripazite, neka vam postane povremena poslastica.

Tropska ulja

Tropska ulja, poput palminog i kokosovog, također bi trebala biti ograničena. Gentile kaže da su neke studije pokazale kako ova ulja podižu i razinu lošeg kolesterola (LDL) i razinu dobrog kolesterola (HDL). Ako često koristite kokosovo ulje u kuhanju, nemojte pretjerivati s količinom. Birajte ulje avokada ili maslinovo kad god je to moguće.

Govedina

Gentile preporučuje da ograničite vašu konzumaciju zbog visokog udjela zasićenih masti (100 grama govedine sadrži oko 99 miligrama kolesterola i 29,4 grama zasićenih masti).

"Konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina pokazala je da je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i dijabetesa, pri čemu opseg povećanog rizika varira s količinom pojedenog crvenog mesa", rekao je dr. West. Uz to, dodaje on, "crveno meso je dobar izvor prehrambenih proteina, željeza i vitamina B12.

Mesne prerađevine

Gentile kaže da delikatese i kobasice treba jesti minimalno jer su često napravljeni od onih najmasnijih komada mesa. Dr. West upozorava na "visoki sadržaj soli" u mesnim prerađevinama poput slanine u kobasicama i narezanog mesa. Ta sol, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pekarski proizvodi

Kolačići, kao i peciva, sadrže veliku količinu maslaca ili masnoće. Osim toga, peciva također obično sadrže velike količine šećera.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije