Cink

Cink

Cink
  • Objavljeno: Petak, 28.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cink se koristi od davnih egipatskih vremena kako bi se poboljšalo zacjeljivanje rana, iako je korisnost ovakvog pristupa danas samo djelomično potvrđena kliničkim podacima.

Cink je mineral, bitan element u tragovima, jer su vrlo male količine cinka neophodne za ljudsko zdravlje.

Cink je neophodan za funkcioniranje više od 300 različitih enzima i igra važnu ulogu u ogromnom broju bioloških procesa. Cink je bitan za antioksidativni enzim superoksid dismutazu, te za nekoliko enzimskih reakcija uključenih u ugljikohidrate i metabolizam proteina.

Njegov utjecaj na imunitet uključuje regulaciju T limfocita, CD4, prirodnih stanica ubojica, i interleukina II. Osim toga, za cink se tvrdi da posjeduje antivirusno djelovanje. Pokazalo se da igra ulogu u zacjeljivanju rana, osobito nakon opeklina ili kirurških rezova. Cink je neophodan za sazrijevanje sperme i normalan razvoj ploda. Uključen je u osjetilnu percepciju (okus, miris i vid) i kontrolu oslobađanja pohranjenog vitamina A iz jetre. U endokrinom sustavu, cink regulira inzulinske aktivnost i pretvaranje hormona štitnjače tiroksina u trijodtironin.

Temeljem dostupnih znanstvenih dokaza, cink može biti učinkovit u liječenju pothranjenosti, akni, peptičkog ulkusa, čireva na nogama, neplodnosti, Wilsonove bolesti, herpesa, te poremećaju osjetila okusa ili mirisa. Cink je također stekao popularnost za uporabu u prevenciji prehlade.

Uloga cinka je sporna u nekim slučajevima, kao i rezultati istraživanja s kontradiktornim informacijama.

Proljev (djeca)

Višestruke studije u zemljama u razvoju utvrdile su da cink kao dodatak prehrani u pothranjene djece s akutnim proljevom može smanjiti težinu i trajanje proljeva, osobito u djece s niskim razinama cinka.

Želučani ulkusi

Proces ozdravljenja od želučanog čira može biti poboljšan kroz liječenje cinkom, iako će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri cink može biti koristan za pacijente s ovim stanjem.

Anemija srpastih stanica

Jaki znanstveni dokazi sugeriraju da cink može pomoći u upravljanju ili smanjenju simptoma anemije srpastih stanica. Većina tih studija objavila je povećanje visine, težine, funkcije imunološkog sustava i razine testosterona, a smanjenje broja bolesnih stanica nakon terapije cinkom.

Nedostatak cinka

Nedostatak cinka uzrokovan je neadekvatnim unosom ili apsorpcijom, povećanim izlučivanjem cinka u urinu ili povećanim tjelesnim potrebama za cinkom. Simptomi nedostatka cinka uključuju zaostajanje u rastu, gubitak kose, proljev, zakašnjelo seksualno sazrijevanje, impotenciju, očne i kožne bolesti, te gubitak apetita. Dodatni simptomi mogu uključivati gubitak težine, usporeno zacjeljivanje rana, promjenu u osjetilu okusa i pospanost. Razina cinka se može se mjeriti u plazmi, crvenim krvnim stanicama, bijelim krvnim stanicama i kosi.

Akne

Na temelju nekih studija korištenje cinka je siguran i učinkovit tretman za akne, međutim, neke studije izvještavaju o ne učinku cinka ili negativnom učinku. Osim toga, mnoge studije koriste kombinaciju tretmana. Nekoliko studija je identificiralo pozitivnu korelacija između razine cinka i ozbiljnosti akni, dok druge nisu.

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD)

Rana istraživanja su pokazala korelaciju između niske razine slobodnih masnih kiselina i cinka u djece s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje. Dodatna istraživanja su otkrila da dodatak cinka smanje hiperaktivnost i impulzivnost, ali ne smanjuje simptome nedostatka pažnje. Cink može biti učinkovitiji tretman za stariju djecu s višim indeksom tjelesne mase.

Downov sindrom

U nekoliko studija, dodatak cinka se koristio kako bi se neutralizirali hipotireoza i blago smanjenje broja infekcija u djece s Downovim sindromom. Međutim, cink čini se, nije poboljšao loš imunološki sustav.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije