Neobični simptomi celijakije

Neobični simptomi celijakije

Neobični simptomi celijakije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Celijakija može uzrokovati niz simptoma od kojih su najčešće tegobe s probavnim sustavom, kao što su proljev i bolovi u trbuhu. No, celijakija može uzrokovati 300 drugih simptoma koji mogu uzrokovati čak i psihološke smetnje. Istraživanja su pokazala da je celijakija sve češća, a javlja se kod oko 1 od 10 osoba, stoga je važno upoznati se s nizom drugih simptoma koji se mogu pojaviti.

Anemija kod celijakije

Ako je test krvi pokazao da vašem tijelu nedostaje željeza, minerala koji pomaže u proizvodnji hemoglobina, to može biti simptom celijakije. Hemoglobin je potreban krvnim stanicama kako bi mogle prenositi kisik.

Celijakija otežava apsorpciju željeza jer narušava funkciju slijepog crijeva, dio probavnog sustava u kojemu se željezo apsorbira. Jedno istraživanje je pokazalo da gotovo trećina osoba koje pate od anemije, pate i od celijakije. Ako osjećate simptome anemije, kao što su umor i slabost, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Oslabljene kognitivne sposobnosti kod celijakije

Naravno da s vremena na vrijeme svi osjećamo pad kognitivnih sposobnosti, ali celijakija ih čini češćima nego inače. Ako pad kognitivnih sposobnosti uočavate poprilično često, a ne možete to objasniti povećanom razinom stresa, mogući uzročnik pada kognitivnih sposobnosti jest celijakija.

Bezvoljnost kod celijakije

Depresija i anksioznost su uobičajeni simptomi celijakije. To može biti izazvano kroničnom upalom. Veliki broj ljudi koji boluje od celijakije osjeća poboljšanje raspoloženja nakon prestanka unošenja glutena.

Ako se osjećate bezvoljno i pri tome osjećate neke druge simptome celijakije, svakako se obratite liječniku. Sama bezvoljnost može biti uzrokovana bilo čime, ali niz drugih simptoma može upućivati na celijakiju.

Prijelom kostiju i celijakija

Osobe koje pate od celijakije imaju za čak 30% veći rizik od nastanka prijeloma, u usporedbi s osobama koje ne boluju od celijakije. Rizik od prijeloma kuka je najveći, čak 69% veći kod osoba koje boluju od celijakije.

Znanstvenici vjeruju da je za to odgovorna otežana apsorpcija hranjivih tvari. Obratite posebnu pozornost na povećanje unosa hranjivih tvari ako bolujete od celijakije ili u obiteljskoj anamnezi imate slučajeve osteoporoze, prijeloma i problema s držanjem.

Problemi sa zdravljem ekstremiteta i celijakija

Ako se osjećate nesigurno, odnosno nestabilno ili se često spotičete tijekom šetnje, to može biti jedan od simptoma celijakije. Utrnulost i trnci u rukama i nogama su neki od neuroloških problema koji se javljaju kod osoba koje boluju od celijakije.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan uzrok, vjeruju da je za to zaslužna smanjena gustoća sive tvari u mozgu koja utječe na motoričke sposobnosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije