Hrana koje se bojimo

Hrana koje se bojimo

Hrana koje se bojimo
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Alkohol

Alkohol se može klasificirati kao hrana, lijek ili otrov. Zloupotreba alkohola jedan je od osnovnih javnozdravstvenih problema. Ipak, na alkohol se rijetko gleda kao na problem budući da su alkoholna pića sastavni dio većine društvenih okupljanja i predstavljaju općeprihvaćeni simbol svake proslave.

Alkoholna pića klasificiraju se kao hrana jer sadrže točno određenu energetsku vrijednost. Jedan gram alkohola sadrži 7 kcal, što je više nego što osigurava gram ugljikohidrata ili proteina koji osiguravaju 4 kcal.

Alkoholičarima prijeti desetak vrsta karcinoma!

Izrazito velike količine alkohola koje se konzumiraju u kratkom vremenskom razdoblju mogu biti fatalne. Alkohol je toksičan i kad se konzumira redovito u povišenim količinama.

Tada uzrokuje ireverzibilna oštećenja jetre te drugih organa u tijelu, poput gušterače, probavnog sustava, mozga, srca, mišića i spolnih žlijezda. Međutim, istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija može imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka.

Uvjerljivi dokazi koje nude stotine istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju male do umjerene količine rjeđe obolijevaju od bolesti srca u usporedbi s onima koji uopće ne piju alkohol te onima koji pretjeruju s njegovim konzumiranjem.

Koja količina alkohola je poželjna, ovisi o dobi, spolu i općem zdravstvenom stanju. Iako je teško definirati "umjereno" , čini se da su jedna do dvije čaše kvalitetnog crnog vina dnevno dobar recept za zdravo srce.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije