Da li raznolika prehrana može zamijeniti meso?

Da li raznolika prehrana može zamijeniti meso?

Da li raznolika prehrana može zamijeniti meso?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Važnost raznovrsne prehrane

Potegne li se u nekom društvu pitanje vegetarijanstva, mnogima će prva reakcija biti da ne možemo bez mesa jer ono sadrži neophodne supstance koje nijedna druga namirnica ne može nadoknaditi. No činjenica je da se kako u svijetu, tako i kod nas sve više pažnje posvećuje prehrani i sve je više onih koji s tradicionalne zapadnjačke prehrane prelaze na onu koja ne uključuje mesne proizvode? Tko je u pravu i može li uistinu naš organizam bez mesa?

Pitanje vegetarijanstva i bezmesne prehrane posebno je osjetljivo kada su u pitanju djeca, jer je poznato da su djeci za zdrav razvoj neophodne bjelančevine, kalcij i željezo, koji se nalaze isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla. No suprotno uvriježenom mišljenju, do ovih sastojaka nije tako teško doći čak i ako se poštuju norme vegetarijanske prehrane. Dapače, mnogi pedijatri tip vegetarijanske prehrane lakto-ovo (s mliječnim proizvodima i jajima) ističu kao zdrav izbor za većinu djece.

Ono što je jako bitno jest osigurati djeci raznovrsnu hranu s dovoljno kalorija i hranjivih sastojaka potrebnih za njihov rast. Upravo to nudi prehrana zasnovana na raznom voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije