Hrana koje se bojimo

Hrana koje se bojimo

Hrana koje se bojimo
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kava

Kavi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Također, čini se da je zbog svoje popularnosti vrlo interesantna znanstvenicima te tako gotovo svakoga tjedna možemo pročitati pokoje istraživanje o njezinim svojstvima.

Prekomjerno uživanje kave može izazvati simptome fiziološke i psihičke ovisnosti kad kavopija naglo prestane s konzumacijom. Radi se o socijalno prihvaćenoj drogi koje se nitko ne pokušava riješiti. Kofein je kralj svih psihoaktivnih supstancija na svijetu.

Provjerite može li kava spriječiti nastanak dijabetesa!

Za većinu ljudi, ispijanje 1 do 3 šalice kave dnevno potpuno je bezopasno, dok prekomjerna konzumacija može uzrokovati povišenje krvnog tlaka, "lupanje srca", nesanicu, anksioznost te drhtanje ruku.

Kava se ne preporučuje trudnicama i ženama koje namjeravaju zatrudnjeti jer može otežati začeće i izazvati prerani porođaj te nisku porođajnu težinu novorođenčadi. Međutim, ove postavke nisu u potpunosti jasne. Posebno je interesantno da unos kave može smanjiti opasnost od nastanka žučnih kamenaca.

Također, kava predstavlja i značajan izvor antioksidansa te joj je dokazana učinkovitost u prevenciji nekih malignih bolesti, poput karcinoma debelog crijeva. Glavna antioksidativna svojstva kave pripisuju se klorogeničnoj kiselini, koja se također nalazi u voću, posebice u jabukama.

Konzumacija kave često se povezivala s rizikom povećanog krvnog tlaka, ali najnovija istraživanja pokazuju da umjereno uživanje kave, čak i kroz razdoblje od 30 godina, ima vrlo mali utjecaj na hipertenziju, ili uopće nema.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije