Hrana za zdraviji osmijeh

Hrana za zdraviji osmijeh

Hrana za zdraviji osmijeh
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dobra oralna higijena uključuje više od četkanja, korištenja zubnog konca i ispiranja vodicom. Sve što stavite u usta može imati pozitivan ili negativan učinak na zdravlje usne šupljine. Donosimo vam namirnice koje vam mogu pomoći da imate lijepe, bijele i zdrave zube.

Zeleni čaj

Sadrži katehine koji pomažu u uklanjanju plaka i smanjuju razinu bakterija koje uništavaju caklinu. Katehini se protiv bakterija bore na 3 načina:

  • otežavaju bakterijama da se zadrže na zubima
  • otežavaju im da proizvedu plak
  • smanjuju razinu bakterija

Senf

Ovaj popularni dodatak jelima ima antibakterijska svojstva. Sadrži spojeve koji sprječavaju daljnje multipliciranje bakterija.

Ulje od gorušice je odlično za uklanjanje mrlja na zubima nastalih zbog pušenja ili ispijanja kave i tamnih sokova.

Luk

Luk ima antibakterijsko djelovanje. Smanjit će razinu bakterija u ustima i na zubima. Što manje bakterija u ustima imate, to je manja vjerojatnost da će vam se zub pokvariti.

Luk je najdjelotvorniji kada se jede sirov. Dodajte ga u salatu, začinite s malo maslinovog ulja i jabučnim octom kako biste ublažili intenzivan okus koji velikom broju ljudi ne odgovara.

Menta

Ovo je prirodni osvježivač daha i nalazi se u brojnim proizvodima za održavanje higijene usne šupljine. Osim što osvježava dah, menta ima odlična  antiupalna svojstva koja će zaštititi zdravlje vaših desni.

Svjež dah dolazi iz spojeva koji mogu ući duboko u pluća. Žvakanje svježih listića mente će osigurati svjež dah tijekom cijelog dana.

Voda

Voda djeluje kao prirodni čistač i osvježivač usne šupljine. Voda će smanjiti razinu kiseline u ustima koja uzrokuje propadanje zubi.

Također, voda će potaknuti oslobađanje sline koja će neutralizirati kiselinu koja uništava vaše zube.

Kivi

Ovo malo voće je odličan izvor vitamina C. On je važan za proizvodnu kolagena koji održava  desni zdravima.

Manjak vitamina C u organizmu može uzrokovati nastanak gingivitisa koji često vodi gubitku zubi.

Celer

Bogat je vlaknima i djeluje kao prirodna četkica za zube. Celer će učinkovito ukloniti čestice hrane koje ostaju u ustima nakon jela.

Što je manje čestica hrane, to je manje i bakterija. Celer će smanjiti razinu kiseline u ustima, potaknuti oslobađanje sline i očistiti vaše zube.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije