Najbolje voće i povrće za veljaču

Najbolje voće i povrće za veljaču

Najbolje voće i povrće za veljaču
  • Objavljeno: Utorak, 12.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jedite sezonsku hranu jer je zdravija!

Moramo priznati da su naši preci živjeli u skladu s prirodom u znatno većoj mjeri nego što mi danas živimo. Njihovu prehranu su činile namirnice koje su sami uzgajali i pohranjivali. Danas su nam sve te namirnice dostupne tijekom cijele godine.

Nekada su lokalne tržnice sadržavale voće i povrće koje je raslo u to doba godine. Primjerice, niste voće koje raste tijekom proljeća sigurno mogli naći zimi ili tijekom jeseni. Današnji supermarketi imaju razne namirnice u razno doba godine. Ipak, to ne znači da je njihova kvaliteta ista u svako doba godine.

Osim kvalitete, razlikuje se i cijena. Tako će, primjerice, brokula biti znatno kvalitetnija i jeftinija tijekom veljače, u odnosu na ljetne mjesece. Osim što je konzumiranje sezonskog voća i povrća odlično za vaše zdravlje, dobro je i za zaštitu okoliša jer se mora koristiti puno manje kemikalij  za uzgoj namirnica tijekom sezone predviđene za njihov uzgoj.

Kada jedete plodove koji su sezonski, odnosno kada jedete plodove koji u prirodnim uvjetima rastu u određeno doba godine, jedete ih upravo onda kada su najzdraviji i najmanje štetni za vaše zdravlje.

Jesti sezonski znači imati:

  • bolji okus hrane - vrsni kuhari se slažu s time da je sezonsko voće i povrće najbolje
  • bolju kvalitetu hrane - svi stručnjaci se slažu da je hrana znatno bolje kvalitete kada se jede u doba godine kada je predviđeno da raste
  • bolju cijenu hrane - istraživanja su pokazala da su određene namirnice najjeftinije u doba godine kada rastu
  • zaštitu okoliša - uzgajanje namirnica u prirodnim uvjetima zahtijeva upotrebu manje kemikalija koje zagađuju okoliš.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije