Jabučni ocat - istine i laž

Jabučni ocat - istine i laž

Jabučni ocat - istine i laž
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Moderno doba za sebe može vezati mnoge epitete. Nagli napredak buknuo je na gotovo svim poljima ljudskog postojanja - tehnologija je omogućila ugađanje brzog života prema osobnim potrebama pojedinca, ali neke prilagodbe organizma ostale su na razini čovjeka koji je živio u pećini i prehranjivao se od danas do sutra.

Bilo bi idealno kada bi genetsku sklonost organizma skladištenju masti mogli jednostavno kirurški odstraniti, ali prednost nekadašnjih ljudi još uvijek je nepremostivo prokletstvo modernog čovjeka. Sjedilački način života, stres i dostupnost ukusne hrane na svakom koraku onu većinu, sklonu debljanju već odavno ostavlja očajnima.

Naravno, kao uživatelji svega što nam za novce pruža kapitalistički društveni ustroj, svjedočimo svakodnevnim pronalascima novih redukcijskih dijeta koje garantiraju 100%-tni uspjeh.

U kategoriju čudotvornih napitaka smjestio se i jabučni ocat. Iako se odavno koristio u prehrani u krajevima gdje uspijevaju jabuke, danas se njegov spomen najčešće veže uz "zdrav način života", a za začinjanje salata pribjegava otmjenijem acetu balsamicu.

Ocat je kisela tekućina koja se dobiva octenim vrenjem razrijeđenih alkoholnih tekućina, a koristi se u prehrani kao začin i konzervans. Ovaj proces svojstven je korisnim mikroorganizmima - kvascima i bakterijama koji šećere pretvaraju u octenu kiselinu. Ocat se može praviti iz bilo kojeg voća, ili namirnice koja sadrži šećere.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije