Zdravstvene prednosti kurkume

Zdravstvene prednosti kurkume

Zdravstvene prednosti kurkume
  • Objavljeno: Petak, 14.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdravstvene prednosti kurkume su priznate od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. Kurkuma je sastojak karakterističan za jela u Bangladešu, Pakistanu, Maleziji, Šri Lanki, kao i Indoneziji.

Kurkuma je višegodišnja biljka iz porodice đumbira koja raste u Južnoj Aziji. Kurkuma je izvor prehrambenih vlakana, vitamina C, vitamina B6, niacina, mangana, željeza, kalija, magnezija, omega 3 masnih kiselina, omega 6 masnih kiselina i fitosterola. Nedavno je stekla dodatnu popularnost zbog studija koje pokazuju da kurkuma pogoduje mentalnom i fizičkom zdravlju na sljedeće načine:

Štiti od Alzheimerove bolesti

U kombinaciji s vitaminom D, kurkumin (ekstrakt prisutan u kurkumi) pomaže u zaštiti od Alzheimerove bolesti. Istraživanja su pokazala da u nekim gradovima i selima u Indiji gdje je upotreba kurkume osobito visoka, gotovo da i nema slučajeva Alzheimerove bolesti.

Pripremite protuupalnu juhu od kurkume i rajčice!

Štiti od raka

Preliminarne studije o mogućem antitumorskom djelovanju kurkume, daju naznake da može spriječiti nastanak enzima koji mogu uzrokovati rak, čime je smanjen rizik od formacije i rasta stanica. Nova istraživanja Cork Cancer Research Centra utvrdila su da je kurkumin počeo ubijati stanice raka u roku od 24 sata.

Štiti od artritisa

Snažna anti-upalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ayurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa u štakora. Čini se da ekstrakt sprečava protein (poznat kao NF-KB) da se aktivira u zglobu. Ovaj protein je povezan s povećanim rizicima od upale.

Nikada nemojte koristiti kurkumu uz ove lijekove!

Štiti od dijabetesa

Kurkumin možda može pomoći držati šećer u krvi pod kontrolom i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Studije provedene na Columbia University Medical Centru na pretilim miševima koji su hranjeni kurkumom otkrivaju da su miševi imali značajno smanjenje otpornosti na inzulin i smanjenje upala, što su pozitivni koraci u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Dobra je za zdravlje jetre

Kurkuma ima značajne zaštitne efekte za jetru, pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenja, nikotina i drugih kemikalija.

Zarastanje rana

Kurkuma ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena, kurkuma se stavljala na rane i posjekotine, da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija. Kurkuma je i prirodni analgetik, stoga se može koristiti i nakon ozljede.

Isprobajte napitak od kurkume, đumbira i kokosovog ulja za bolji san!

Jača kosti

Trebali bi piti kurkimu s mlijekom svake noći jer jača kosti i smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

Bolesti srca

Kolesterol uzrokuje oštećenja krvnih žila i nastanak plaka. Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.

Prednosti za kožu

Kurkuma je vrlo učinkovit lijek za kožne bolesti. Umiješajte kurkumu u kremu i nanesite na problematična područja. Može se koristiti u kombinaciji sa sandalovinom i mlijekom za pomlađivanje lica. U slučaju velikih boginja i vodenih kozica, kurkuma se primjenjuje kao prah ili kao pasta kako bi olakšala proces zacjeljivanja.

Provjerite zašto kurkumu trebate jesti svaki dan!

Prednosti za kosu

Može se koristiti za liječenje peruti i kao boja za kosu. Ekstrakti kurkume se koriste kao stimulatori rasta kose.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije