Koliko slanine tjedno je u redu pojesti ako se želite hraniti zdravo?

Koliko slanine tjedno je u redu pojesti ako se želite hraniti zdravo?

Koliko slanine tjedno je u redu pojesti ako se želite hraniti zdravo?
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Nitko ne može osporiti trajnu popularnost slanine na našim prostorima, unatoč svjesnosti o njezinom slaboj nutritivnoj vrijednosti. Zbog toga što se ubraja u prerađeno meso, slanina nije ono što bi većina stručnjaka smatrala zdravom hranom. Zapravo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je slaninu i druge mesne prerađevine kancerogenima prve klase, kategorijom tvari za koje se zna da uzrokuju rak i koja također uključuje cigarete i azbest.

No je li uživanje u nekoliko komada slanine uz obrok s vremena na vrijeme doista jednako loše za zdravlje kao i pušenje? Što se događa ako jedete slaninu svaki dan? Možete li jesti slaninu svaki tjedan ako to činite umjereno? Što uopće znači umjerenost kada je slanina u pitanju? Pogledajte što stručnjaci za prehranu imaju za reći o odgovorima na ova i druga pitanja o jednoj najpopularnijih mesnih prerađevina.

Nutritivna vrijednost slanine

Slanina je meso s bokova i trbuha svinje koje je posoljeno, sušeno, dimljeno i narezano na trakice. To su najmasniji komadi na životinji, a sol i začini se dodaju kako bi se meso dehidriralo i konzerviralo. Dvije šnite pečene slanine sadrže 108 kalorija, 8 g proteina, 2,76 g zasićenih masnoća i 386 mg natrija.

Međutim, poput većine namirnica, slanina nije samo loša. Bogata je proteinima i osigurava solidnu količinu vitamina B. Iako zagovornici zdravlja posljednjih godina hvale biljnu prehranu, istraživanje objavljeno u Current Nutrition Reports u lipnju 2022. priznaje da meso donosi leucin i druge esencijalne aminokiseline te da su istraživanja o prednostima životinjskih u odnosu na biljne proteine bila mješovitih rezultata.

Glavni problem u vezi slanine je visoka razina zasićenih masti i natrija. Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti i natrija povezana je s bolestima srca, visokim krvnim tlakom, dijabetesom tipa 2 i pretilošću. Svakodnevna prehrana koja uključuje slaninu otežava zadržavanje unutar preporučenih granica zasićenih masti i natrija u organizmu.

Nutritivni nedostaci slanine

Slanina je bogat izvor dvaju dobro poznatih prehrambenih problema: zasićenih masti i natrija. Prehrana s visokim udjelom natrija i zasićenih masnoća može dovesti do štetnih zdravstvenih problema kao što su visoki krvni tlak, ateroskleroza, visok kolesterol i bolesti srca. Preporuke stručnjaka kažu da zasićenih masti ne bi trebao premašivati 13 g dnevno, odnosno, 2300 mg natrija dnevno.

Slanina je također prerađeno meso i spada u kategoriju koja također uključuje i drugu sušenu i konzerviranu hranu, kao što su mesni proizvodi, hrenovke, feferoni i naresci. WHO je utvrdio da postoji dovoljno dokaza iz epidemioloških studija koji tvrde da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje kolorektalni rak, a može biti povezana i s rakom gušterače, prostate i želuca. Na temelju podataka koje je Organizacija analizirala iz 10 studija, procijenjeno je da svaka porcija prerađenog mesa od 50 g povećava rizik od raka debelog crijeva za oko 18 posto.

Povećani rizik od raka nije jedini razlog zašto treba biti oprezan s prerađenim mesom. Za svakih dodatnih 25 g prerađenog mesa (otprilike dvije šnite slanine) koje je osoba dnevno pojela u razdoblju od osam godina, rizik od demencije povećao se za 40 posto, prema istraživanju objavljenom u The American Journal of Clinical Nutrition u srpnju 2021.

Tu je i pitanje nitrata koji se koriste proizvodnji slanine za očuvanje boje i okusa. U trgovini možete pronaći sušenu slaninu koja je tretirana nitratima, kao i "svježu" ili "nesušenu" slaninu koja je, zapravo, također sušena nitratima - spojevima koji se prirodno nalaze u nekim sastojcima poput soka od celera u prahu. Vaše tijelo ne zna razliku između prirodnih nitrata i onih sintetičkih koji se tradicionalno koriste, izvještava Harvard Health. Jedan pregled istraživanja je otkrio da su nitrati povezani s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, dok su druga istraživanja otkrila povezanost s rakom dojke i prostate.

Budući da se razine natrija mogu uvelike razlikovati među proizvođačima, najbolja je opcija pažljivo čitati etikete s hranjivim vrijednostima, a ne jednostavno pretpostaviti da je svježa slanina nužno zdravija.

Iako većina istraživanja o prerađenom mesu upućuje da ono može imati negativne zdravstvene posljedice, nedavna meta-analiza sugerira da je rizik od raka kod konzumiranja prerađenog mesa vjerojatno precijenjen zbog nedostataka u dizajnu prošlih studija i drugih čimbenika.

Koliko je slanine zdravo jesti?

Dobra je vijest da, za razliku od cigareta, stručnjaci ne preporučuju potpuno izbacivanje slanine iz menija. Za dobro opće zdravlje, stručnjaci preporučuju bih da prerađeno meso ograničite na konzumaciju jednom tjedno ili jednom svaki drugi tjedan. Tom dinamikom možete pojesti tri do četiri šnite u jednom obroku. Ako slaninu jedete češće od toga, trebali biste se zaustaviti nakon jedne do dvije šnite. Ta se preporuka odnosi na sve mesne prerađevine, pa ako ste pojeli hot dog ili pizzu s feferonima, to se također broji i taj tjedan nemojte jesti slaninu.

Za nekoga tko nema zdravstvenih problema, jedenje nekoliko šnite slanine nekoliko puta mjesečno uz uravnoteženu prehranu ne bi trebao biti problem. Ali osobama s već postojećom srčanom bolešću, poput bolesti kardiovaskularnih arterija ili hipertenzije, stručnjaci preporučuju da smanje konzumaciju ove namirnice. Zapamtite, sva je slanina visoko prerađena hrana bogata natrijem.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije