Ljekovita moć vlakana

Ljekovita moć vlakana

Ljekovita moć vlakana
  • Objavljeno: Srijeda, 07.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerojatno već znate da vlakna omogućuju uravnoteženu probavu. No, jeste li znali da vlakna mogu spriječiti česte, čak i smrtonosne bolesti? Povećati unos vlakana je lako jer postoje mnoge namirnice koje su bogate vlaknima.

Rak dojke

Cjelovite žitarice su odličan izvor vlakana, a kada je u pitanju sprječavanje nastanka raka dojke, jednostavno ne možete pretjerati. Hormon estrogen može pospješiti rast kancerogenih stanica kod nekih vrsta raka dojke, a vlakna će regulirati razinu estrogena u tijelu i smanjiti rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Cjelovite žitarice vam mogu pomoći i na druge načine. Vlakna reguliraju razgradnju ugljikohidrata te na taj način reguliraju razinu šećera u krvi i održavaju razinu inzulina na normalnoj razini. Znanstvenici su dokazali da prevelika razina inzulina u tijelu može potaknuti razvoj raka dojke.

Provjerite zašto trebate povećati unos vlakana!

Jedite barem 3 porcije cjelovitih žitarica dnevno. Njih možete pronaći u pahuljicama od cjelovitih žitarica, tjestenini ili riži od cjelovitih žitarica i kruhu od cjelovitih žitarica. Probajte pomiješati1 šalicu pahuljica od cjelovitih žitarica s 1/4 šalice sušenog ili svježeg voća kako bi zadovoljili potrebu tijela za vlaknima i voćem.

Rak debelog crijeva

Vlakna su formirana tako da štite od kancerogenih tvari u debelom crijevu. Stručnjaci savjetuju da konzumirate više od prosječnog unosa vlakana, koji je oko 15g. Vlakna će potaknuti probavu pa će svi potencijalno kancerogeni spojevi napustiti tijelo dovoljno brzo da ne prouzroče nikakvu štetu.

Unosite 25 do 35g vlakana dnevno. Tri porcije cjelovitih žitarica će zadovoljiti tu dnevnu potrebu. Kako biste povećali unos vlakana, konzumirajte mahunarke, orahe i sjemenke.

Dijabetes

Cjelovite žitarice i složeni ugljikohidrati su namirnice koje su se pokazale najuspješnijima u prevenciji dijabetesa. Zob i grah sadrže vlakna koja su topiva u vodi i na taj način stvaraju zaštitnu ovojnicu u probavnom sustavu, sporije se probavljaju, ali vas zato duže drže sitima i reguliraju razinu šećera u krvi. Topiva vlakna također reguliraju razinu kolesterola, smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Netopiva vlakna koja se brže probavljaju su također povezana sa smanjenjem rizika od nastanka dijabetesa.

Saznajte koliko vlakana trebate unositi!

Odličan način da povećate unos vlakana su pahuljice od cjelovitih žitarica za doručak, u toku dana kruh od cjelovitih žitarica, a grah barem jednom tjedno.

Bolesti srca

Ljekoviti sastojci koji se nalaze u namirnicama kao što su zob, mekinje, mahunarke, grah i grašak, su topiva vlakna. Smanjuju razinu kolesterola, a istraživanja pokazuju da ukupnu razinu kolesterola smanjuju za 10 do 15%, zbog čega će vam srce biti zahvalno.

Unosite barem 10g topljivih vlakana. Zob sadrži topiva vlakna više od bilo koje druge žitarice, 2 do 3g po obroku. Redovitom konzumacijom zobi se već nakon 2 dana razina kolesterola snižava za 2 do 3%.

Pretilost

Hrana bogata vlaknima sadrži malo kalorija i masti, a držat će vas duže sitima. Vlakna se sporije probavljaju, zbog čega će doći do regulacije razine šećera u krvi. Cjelovite žitarice su bogate magnezijem i vitaminom B6 koji pospješuju mršavljenje.

Provjerite koji su najbolji izvori vlakana!

Ako niste ljubitelj cjelovitih žitarica, dodajte ih u glavna jela, salate ili juhe. Zamijenite bijelu rižu smeđom, a umjesto bijelog kruha jedite onaj od cjelovitih žitarica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije