Stevija - ljekovita svojstva prirodnog zaslađivača

Stevija - ljekovita svojstva prirodnog zaslađivača

Stevija - ljekovita svojstva prirodnog zaslađivača
  • Objavljeno: Srijeda, 02.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stevija (Stevia rebaudiana Bertoni) je višegodišnji zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae) koji može narasti i do 1 m u visinu. Listovi stevije su dugi oko 5 cm, a široki oko 2 cm. U listovima stevije nalazi se osam različitih glikozida, a najznačajniji su steviozid i rebaudiozid A koji se, ovisno o načinu uzgoja i sorti, nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti slatki. Količina steviozida se najčešće kreće u rasponu od 4-12%.

Svježe lišće stevije ima ugodan slatki okus zbog glikozida steviozida, od kojih je najznačajniji steviozid, čiji je ekstrakt 200 do 300 puta slađi od šećera, dok je osušeno lišće stevije 30-40 puta slađe.

Porijeklom iz Paragvaja, stevija se danas uzgaja u Brazilu, Urugvaju, središnjoj Americi, Izraelu, Tajlandu, Australiji, Japanu, Koreji i Kini.

Hipoglikemijsko djelovanje

Stevija je vrlo učinkovita za dijabetičare jer djeluje i na oporavak gušterače i na uspostavu lučenja inzulina. U Paragvaju i Brazilu, i nekim drugim zemljama, moguće je nabaviti čaj od lišća stevije i kapsule za liječenje šećerne bolesti. Važno je istaknuti da stevija ne snižava razinu glukoze u krvi kod normalne koncentracije, već samo kod povećane koncentracije šećera u krvi.

Utjecaj na krvožilni sustav

Normalna količina stevije djeluje na lagano sniženje krvnog tlaka. Dugotrajno uzimanje stevije djeluje kao tonik za srce, poboljšava rad bubrega i jetre, te djeluje na učvršćenje i jačanje krvnih žila.

Antimikrobno djelovanje stevije

Velika je sposobnost stevije da onemogući rast bakterija i ostalih infektivnih organizama. Na taj način se upotrebom stevije može već u startu pomoći organizmu da lakše odbaci napad bakterija prilikom prehlade i gripe. Konstatirano je da stevija utječe na smanjenje karijesa i često je koriste kod proizvodnje vodice za ispiranje usta i paste za zube.

Digestivno djelovanje stevije

Osušeni listovi stevije koriste se kao tonik. Otopljeni u hladnoj ili toploj vodi služe kao pomoć pri regulaciji probave, skidanju viška kilograma i održavanja organizma mladim i svježim.

Pozitivno djelovanje na kožu

Ekstrakt stevije povojno djeluje na mnoge bolesti kože, akne, opekline od sunca i na bolesti koje su vezane na lošu cirkulaciju krvi.

Prema svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se koristiti:

  • u juhama, umacima, raznim predjelima, salatama, jelima od sira, tjesteninama
  • za konzerviranju povrća i voća umjesto šećera (jer ne fermentira)
  • u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer ostaje stabilna i na 200 °C.

Više o proizvodima saznajte na www.zelenastevia.com.

Osušeno lišće stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u različitim mješavinama čajeva, kave, mlijeka, kakaa, voćnim sokovima i ostalim pićima. Kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih procesa u ljudskom organizmu. Redovitim korištenjem stevije potiče se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina "lošeg" kolesterola (LDL-a) i razina glukoze u krvi.
Stevija je bez kalorija i odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače. Učestalim korištenjem smanjuje se visoki krvni tlak, potiče se prokrvljenost u cijelom tijelu i poboljšava se funkciju miokarda.

Jača regeneracijske procesu u organizmu, neutralizira toksine i potiče njihovo izlučivanje iz organizma, usklađuje rad endokrinih žlijezda, stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu.

Najjednostavniji način primjene zelenog praha (kao sladila) je uzeti 1 do 2 g zelenog praha i staviti ga u 1 dcl vruće vode. Iz te slatke otopine uzimati po želji 1 do 2 žlice i sladiti kavu, čaj sok ili sl. Neutrošeni ostatak otopine može se spremiti u hladnjak i opet koristiti po potrebi.

Ako želite steviju koristiti kao čaj, dovoljno je uzeti prstohvat suhog stevijinog lišća i kuhati ga 15 minuta u 1 litri vode, ocijediti i piti. Može se piti čisti stevijin čaj ili se može miješati s drugim čajevima (menta ili sl.).

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije