Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću - Sastav hrane

Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću - Sastav hrane

Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću - Sastav hrane
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zamjenska sladila

U prehrani možemo koristiti i zamjenska sladila koja se dijele na sladila s energetskom vrijednošću i sladila bez energetske vrijednosti.

Sladila s energetskom vrijednošću

Fruktoza (voćni šećer) ima energetsku vrijednost 1 grama kao i konzumni šećer 16,8 kJ ili 4 kcal. Uzima se u malim količinama u više obroka - do 50 g dnevno. Veće količine odjednom dovode do proljeva.

Sorbitol, Xylitol, Maltit i Izomaltit imaju nešto manju energetsku vrijednost. Najviša dnevna dozvoljena količina je do 35g u više obroka, jer veće količine mogu izazvati jake proljeve.

Sladila bez energetske vrijednosti

Saharin je 300 puta slađi od konzumnog šećera. Preporuča se do 10 tableta dnevno. Ciklamati su 30 puta slađi od konzumnog šećera. Kombinacija 1% saharina i 99% ciklamata poznata na našem tržištu kao Natreen i Kandisin podobna je za upotrebu, a preporučena dnevna količina Natreena je do 10 tableta. Mogu se kuhati.

Acesulfam K je 200 puta slađi od konzumnog šećera. Preporučena dnevna količina je do 15 mg/kg tjelesne težine.

Aspartam je bjelančevina zanemarive energetske vrijednosti. Kuhanjem se raspada pa se upotrebljava za slađenje hladnih pića i jela te toplih napitaka. Dolazi pod imenom Trendy, Equal, Kandisin-Gourment. Preporučena dnevna količina je do 155 tableta. Svi zaslađivači koji sadrže aspartam postoje u obliku tableta i kao posipi.

Sol (Natrij)

Neophodna je određena količina soli - ukupno do 3 g (3/4 čajne žlice). Smanjenu količinu soli u hrani trebaju osobe s povišenim krvnim tlakom, srčanim i bubrežnim bolestima. I kod dijete bez soli treba znati da unosom hrane tijelo dobiva određenu količinu soli iz svake namirnice.

Voda

Naše tijelo sastoji se najvećim dijelom od vode. U vodi se odvijaju kemijske reakcije mijene tvari u organizmu, otapaju se različite štetne tvari koje nastaju kao produkt razgradnje u metabolizmu, a izlučuju se mokraćom. Potrebno je dnevno unositi najmanje 1 do 1,5 litru tekućine, što treba povećati za vrijeme tjelesnog napora, povišene tjelesne temperature i temperature okoline zbog gubitka pojačanim znojenjem. U nekim stanjima potrebno je smanjiti unos tekućine ? kod srčanih i bubrežnih bolesti i to po preporuci liječnika.

Alkohol

U planiranju jelovnika alkohol se ubraja u energetski unos: 1 gram čistog alkohola ima energetsku vrijednost od 29,4 kJ ili 7 kcal. U osoba sa šećernom bolešću alkohol izaziva hipoglikemiju (nisku razinu glukoze u krvi). Nadalje, negativno djeluje na metabolizam masnoća (triglicerida) uzrokujući nakupljanje masnoća u jetrenim stanicama (masnu degeneraciju jetre) što može dovesti do ciroze jetre. Kod dijabetičara koji se liječe tabletama (antidijabeticima) alkohol može izazvati reakciju sličnu kao u liječenju alkoholizma antabus tabletama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije