Ovo povrće smijete jesti ako pazite na unos ugljikohidrata
Ako želite izgubiti koji kilogram, prvenstveno je potrebno paziti na prehranu. Osim izbjegavanja slatkiša, pržene i brze hrane, gaziranih pića i alkohola, potrebno je povećati unos proteina koji održavaju sitost, ali i smanjiti unos ugljikohidrata.
U ugljikohidrate spadaju kruh, riža, tjestenina, voće i povrće.
Ovo je povrće koje smijete bezbrižno jesti dok pazite na prehranu:
Brokula
Porcija: 1 šalica nasjeckane, kuhane ili sirove brokule
Ugljikohidrati: 6 grama
Kratko skuhajte brokulu, a zatim ju prepržite na malo maslinovog ulja i pospite s malo parmezana.
Mrkva
Porcija: 1 šalica sirove mrkve
Ugljikohidrati: 12 grama
Ako ne volite kuhanu mrkvu, pripremite salatu ili ju pojedite u komadu. Uz sirovu mrkvu poslužite umak od jogurta, limunovog soka i svježeg kopra.
Kukuruz
Porcija: 1 šalica kuhanog kukuruza
Ugljikohidrati: 30 grama
Kukuruz sadrži puno ugljikohidrata, ali i oko 4 g vlakana što usporava apsorpciju namirnice. Uzmite klipić kukuruza i skuhajte ga ili ispecite na roštilju!
Slatki krumpir
Porcija: 1 šalica kuhanog slatkog krumpira
Ugljikohidrati: 27 grama
Slatki krumpir obiluje kalijem, kalcijem i vitaminom C. Narežite ga na kriške, premažite s malo maslinovog ulja i ispecite u pećnici.
Repa
Porcija: 1 šalica nasjeckane repe
Ugljikohidrati: 13 grama
Ogulite repu i izrežite ju na osmine. Stavite ih na lim, obložen masnim papirom i pecite na 200°C oko 20 min. Ispečenu repu poslužite s pekan orasima, salatom i naribanim sirom s malo masnoće.
Prokulice
Porcija: 1 šalica kuhanih ili sirovih prokulica
Ugljikohidrati: 12 grama
Sirove prokulice prerežite po pola i prelijte ih s malo maslinovog ulja. Posolite i popaprite. Pecite na 200°C oko 20 min. Prije posluživanja dodajte 1 protisnuti češanj češnjaka i dobro promiješajte ili dodajte malo balzamičnog octa.
Tikvice
Porcija: 1 šalica nasjeckanih tikvica
Ugljikohidrati: 3,5 grama
Tikvicu možete pripremiti sirovu na salatu uz svježi celer i krastavce. Također tikvicama možete zamijeniti tjesteninu! Narežite ju uz pomoć spiralnog rezača i poslužite uz omiljeni umak.
Špinat
Porcija: 2 šalice špinata
Ugljikohidrati: 2 grama
Mladi špinat je najbolje pripremiti kao ukusnu salatu, a inače ga možete pripremiti uz malo češnjaka i maslinovog ulja ili dodati u omlet.
Otkrivamo 29 najboljih proteina za mršavljenje!
Slanutak
Porcija: 1 šalica kuhanog slanutka
Ugljikohidrati: 45 grama
Slanutak obiluje proteinima i vlaknima. Od njega možete napraviti ukusan hummus ili ga dodati u juhe i variva.
Crvena paprika
Porcija: 1 šalica sirove paprike
Ugljikohidrati: 9 grama
Izrežite paprike na kriške i ispecite ih na roštilju ili pećnici. Papriku također možete dodati u grah, rižu ili poslužiti uz meso.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345