Pogledajte 7 ideja za zdravi doručak!

Pogledajte 7 ideja za zdravi doručak!

Pogledajte 7 ideja za zdravi doručak!
  • Objavljeno: Petak, 21.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Doručak je najvažniji obrok u danu jer s njim započinjete dan, a ako pojedete nešto što nije dobro za vaš organizam, cijeli dan ćete se osjećati loše. Isto tako, za doručak možete odabrati nešto težu hranu, nego li za večeru, ali i dalje morate paziti na to da vaš odabir bude zdrava hrana koja se može duže razgrađivati, držeći vas sitima dok ne dođe vrijeme ručka.

Ako nemate ideju što biste trebali jesti za doručak, donosimo vam 5 zdravih namirnica koje će vas ispuniti energijom, a neće stvoriti osjećaj težine.

Zobena kaša

Zobena kaša i pahuljice od cjelovitog zrna zaista su zdrav i izvrstan izbor za doručak. Njihova tajna je u tome što se polako razgrađuju pa vas drže sitima duže vremena, barem dok ne dođe vrijeme za ručak. Osim sitosti, ove namirnice imaju još jednu prednosti, a to je da štite želudac od kiseline. Prilikom odabira kaše i pahuljica pazite da uvijek odaberete prirodne, od cjelovitog zrna, koje sadrže malo ili nimalo šećera.

Jaja

Poznata izreka: „svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje“ nije nikakav mit. Najzdraviji izbor namirnice za doručak su upravo jaja. Razlog tome je što su puna hranjivih svojstava, štite srce i krvne žile, sadrže dovoljno kalorija, dobrih masti i proteina da biste se osjećali siti duže vremena.

Orašasti plodovi

Šaka orašastih plodova odmah ujutro odličan je izbor za vaše zdravlje i za vašu liniju. Isto kao i jaja, orašasti plodovi su puni dobrih masti i proteina koji ne stvaraju osjećaj težine u trbuhu. Samo pripazite da ne jedete pržene i slane, nego sirove plodove, bez dodataka bilo koje vrste.

Povrće

Vjerojatno znate sve zdravstvene prednosti povrća zbog kojih ga često ubrajate u svoj dnevni meni za ručak ili večeru. Iz istih razloga trebate jesti povrće za doručak. Savjetuje se da za doručak jedete sirovo povrće, a za ručak da odaberete kuhanu verziju, ali ako više volite kuhano povrće, slobodno ga jedite u više navrata tijekom dana.

Borovnice

Nije svako voće dobar izbor za doručak jer može uzrokovati žgaravicu ili pojačati osjećaj gladi. Ali, borovnice i drugo bobičasto voće spadaju u namirnice koje su super ukusne, ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju pamćenje i, uz sve to, reguliraju krvni tlak. Pa to je zaista odličan način za započeti dan.

Ove noćne zalogaje možete jesti bez grižnje savjesti!

Zdravi kruh

Odmah da vas upozorimo – ovdje nije riječ o bijelom kruhu. Da bi se smatrao zdravim, kruh mora sadržavati cjelovita zrna žitarica jer su ona puna vlakana pa vas, jednako kao zobena kaša, drže sitima toliko dugo da čak možete i preskočiti ručak. Naravno, preporučuje se da uz kruh odaberete med ili neku od gore navedenih namirnica, ako birate nešto drugo, pazite da bude zdravo i bez šećera.

Med

Ako vam treba energije i volite jesti slatko ujutro, onda je med idealno rješenje za vaš doručak. Misli se, naravno, na prirodni med, bez aditiva, u kojem se osjeti tvrdoća i gorčina i koji se kristalizira na niskim temperaturama. Med možete pomiješati s vodom pa popiti ili ga jesti sa zdravim kruhom, da vam se lagano poveća razina serotonina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije