Prehrambena medicina

Prehrambena medicina

Prehrambena medicina
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ukratko

Kada sam završio medicinski fakultet, vrlo sam malo znao o prehrani, a ono što sam naučio otada uglavnom sam naučio na tečajevima o prirodnoj medi­cini, i to poglavito u Austriji. Nekada sam mislio da je prehrana nevažna i nije mi bila toliko uzbudljiva koliko

farmakologija (uporaba lijekova). Danas, me­đutim, shvaćam da je osim disanja najvažnija stvar koju svakodnevno radimo uzimanje hrane. Ono što stavljamo u svoje tijelo od presudne je važnosti pa bi prehrana trebala zauzimati glavno mjesto u liječničkome obrazovanju.

Vaše će se zdravlje osjetno popraviti ako svakodnevno pijete dovoljno vode i smanjite ili izbacite slatku i prerađenu hranu.

Svježi jogurt se razlikuje od komercijalnog jogurta jer nije toplinski obrađen nakon dodavanja živih bakterijskih kultura mlijeku pa zbog toga korisne bakterije, posebice L. Acidophilus i B. bifidus preživljavaju te se mogu razmnožiti u crijevima.

Brojne su prednosti velike koncentracije korisnih bakterija u crijevima, a obu­hvaćaju: bolju probavu, bolji imunitet, smanjen rizik od crijevnih bolesti, po­sebice raka, bolju apsorpciju važnih hranjivih tvari kao što je kalcij te manje razine kolesterola u krvi.

Ponovno bih želio naglasiti važnost uzimanja svježeg jogurta uz antibiotike tijekom kemoterapije ili radioterapije ili ako bolujete od neredovite stolice, kolitisa, divertikulitisa i crijevnih polipa. Svakodnevno uzimanje svježeg jo­gurta i surutke znatno pomaže radu crijeva, koji je ključan za dobro zdravlje. Mnogim je mojim pacijentima samo od toga bilo bolje i nisu im trebali nika­kvi drugi lijekovi.

Ne zaboravite da su zdrava prehrana i voda najbolji mogući lijekovi!

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije