Što se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete avokado?

Što se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete avokado?

Što se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete avokado?
  • Objavljeno: Utorak, 15.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jako malo namirnica ima tako dobra nutritivna svojstva kao što ih ima avokado. Jedan avokado prosječne veličine sadrži oko 1000mg kalija (dvostruko više od banane), gotovo 20 esencijalnih vitamina i minerala i čak 18 aminokiselina. Ovo je uistinu impresivno za plod koji je malo veći od kruške.

Ovo voće pomaže u regulaciji razine krvnog tlaka, održava zdravlje očiju i potiče regeneraciju stanica. Jako je dobar izvor vitamina B kompleksa, jača imunološki sustav i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti i infekcija. Visok udio vitamina C i E avokadu daje moćno antikancerogeno djelovanje.

Neki ljudi izbjegavaju avokado zbog visokog udjela masti. No, to su uglavnom mononezasićene masne kiseline koje pomažu u regulaciju razine kolesterola. Naime, svakodnevnim unosom avokada možete smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Ovo je prvi korak u prevenciji srčanih bolesti.

Saznajte zašto je avokado dobar za vitkost!

Avokado će vam pomoći i u regulaciji apetita jer ćete dulje zadržati osjećaj sitosti. Osim što je ukusan i smanjuje žudnju za grickalicama, stabilizira razinu šećera u krvi, a istovremeno ubrzava rad metabolizma.

Avokado je jako dobar izvor luteina i zeaksantina, spojeva koji štite zdravlje očiju i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti.

Jedna je od rijetkih vrsta voća koja sadrži visok udio proteina. Jedan avokado prosječne veličine sadrži čak 4 grama proteina koji sudjeluju u izgradnji mišića, održavaju zdravlje kože, kostiju, krvožilnog sustava i vezivnog tkiva.

Avokado je jako dobar izvora vlakana, naročito dijetalnih, odnosno netopivih. Ova vrsta vlakana potiče rad probavnog sustava i smanjuje rizik od nastanka probavnih smetnji. Netopiva vlakna smanjuju rizik od nastanka bolesti probavnog sustava, uključujući i rak debelog crijeva.

Provjerite zašto se avokado smatra lijekom i poslasticom!

Avokado potiče apsorpciju nutritivnih spojeva

Za apsorpciju nekih vitamina i minerala su nam potrebne masti. Avokado je jako dobar izvor zdravih masti i potiče apsorpciju vitamina A, D, E i K. Avokado jedite u kombinaciji s drugim voćem i povrćem kako biste što bolje iskoristili udio vitamina i minerala.

Avokado ublažava simptome artritisa

Avokado je jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina i antioksidanata. To su spojevi koji ublažavaju kroničnu upalu u tijelu. Ova svojstva su naročito korisna osobama koje boluju od artritisa i osteoartritisa.

Avokado smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica

Zbog moćnog protuupalnog i antioksidacijskog djelovanja, avokado je odličan za prevenciju kancerogenih stanica. Jedno istraživanje je pokazalo da avokado može spriječiti daljnje širenje stanica raka.

Avokado poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava

Zbog visokog udjela nezasićenih masti, avokado je odličan za regulaciju razine kolesterola. Visok udio vitamina B6 i folne kiseline ga čine odličnim za smanjenje razine homocisteina koji povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa tipa 2, srčanog i moždanog udara.

Saznajte koje još prednosti krije avokado!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije