Zašto svaki dan trebate piti zeleni čaj?

Zašto svaki dan trebate piti zeleni čaj?

Zašto svaki dan trebate piti zeleni čaj?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zeleni čaj se tisućljećima koristi u svrhu poboljšanja zdravlja. Porijeklom je iz Kine, ali se postaje sve zastupljeniji u zemljama diljem svijeta. Dosadašnja istraživanja su pokazala da zeleni čaj može smanjiti rizik od nastanka niza bolesti. Dvije šalice zelenog čaja dnevno su sasvim dovoljne da poboljšate svoje zdravlje.

Potiče mršavljenje

Zeleni čaj ubrzava metabolizam. Visok udio polifenola u zelenom čaju može potaknuti sagorijevanje masti i povećati potrošnju kalorija u stadiju mirovanja.

Pročitajte što sve trebate znati o zelenom čaju i mršavljenju.

Sprječava nastanak dijabetesa

Zeleni čaj može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, ali i smanjiti potrebu za uzimanjem terapije kod osoba koje već boluju od dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Zeleni čaj ima pozitivan utjecaj na stjenke krvnih žila. Održava ih opuštenima i fleksibilnima, a istovremeno regulira razinu krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji su vodeći uzročnik srčanog udara.

Smanjuje rizik od nastanka raka jednjaka

Zeleni čaj se pokazao jako učinkovitim u smanjenju rizika od nastanka raka jednjaka, ali i općenito svih vrsta raka. Također potiče stanice raka na samouništenje, a ne oštećuje zdrave tjelesne stanice.

Regulira razinu kolesterola

Istraživanja su pokazala da svakodnevnom konzumacijom zelenog čaja možete smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Saznajte zašto još trebate piti zeleni čaj!

Smanjuje rizik od nastanka demencije

Antioksidacijska i protuupalna svojstva zelenog čaja mogu smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Štiti zdravlje usne šupljine

Zeleni čaj uništava bakterije i viruse u usnoj šupljini koji mogu uzrokovati infekcije grla, propadanje zubi i bolesti desni.

Smanjuje rizik od nastanka depresije

Teanin je aminokiselina koja može smanjiti rizik od nastanka depresije. Zeleni čaj može spriječiti nagle promjene raspoloženja i smanjiti potrebu za uzimanjem antidepresiva.

Ima moćno antivirusno i antibakterijsko djelovanje

Katehini iz zelenog čaja imaju moćno antibakterijsko i antivirusno djelovanje, što zeleni čaj čini odličnim za liječenje gripe i prehlade.

Odličan je za njegu kože

Zeleni čaj ima protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i može usporiti proces starenja kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije