Što trebate znati o visokoj razini triglicerida?

Što trebate znati o visokoj razini triglicerida?

Što trebate znati o visokoj razini triglicerida?
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako je visoka razina triglicerida čest problem, veliki broj ljudi ni ne zna da pati od visoke razine triglicerida koja može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Dobra vijest je da se ne morate pomiriti s visokom razinom triglicerida, već možete poduzeti korake pomoću kojih ćete ju smanjiti.

Razine triglicerida:

Normalna razina:

Manje od 150mg/dL

Na gornjoj granici normalne razine:

150 do 199mg/dL

Visoka razina:

200 do 499mg/dL

Vrlo visoka razina:

500mg/dL i više

 

 

 

 

Stručnjaci savjetuju da sve osobe, starije od 20 godina, redovito odlaze na testiranje razine kolesterola i triglicerida.

Zašto je visoka razina triglicerida štetna?

Visoka razina triglicerida je povezana s problemima rada štitnjače i jetre. Istraživanja su pokazala da može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti. Visoka razina triglicerida najčešće za sobom povlači i druge probleme, kao što su visok krvni tlak, dijabetes, visoka razina lošeg (LDL) kolesterola i pretilost.

Znanstvenici još uvijek detaljno proučavaju štetnost visoke razine triglicerida na zdravlje i pokušavaju ustanoviti koja je najbolja moguća terapija za smanjenje razine triglicerida.

Kontrola razine triglicerida znači usvajanje zdravih životnih navika

Promjena životnih navika može dramatično smanjiti razinu triglicerida, i to bez uzimanja ikakvih lijekova.

Budite što je više moguće aktivni

Tjelovježba ima veliki utjecaj na razinu triglicerida. Stručnjaci preporučuju 30 minuta tjelovježbe barem 5 dana u tjednu. Ako ste izvan forme, počnite polako. Prvo vježbajte 3 puta tjedno laganijim intenzitetom, a postupno povećavajte broj dana tijekom kojih vježbate i intenzitet tjelovježbe.

Skinite suvišne kilograme

Ako ste pretili, definitivno morate učiniti sve što je moguće da dođete što je bliže idealnoj tjelesnoj težini. Tjelovježba će vam pomoći, ali prehrana je važnija. Ključno je da ne unosite više kalorija nego što ih trošite. Smanjite unos namirnica koje nisu nutritivno hranjive, a sadrže puno kalorija.

Pametno birajte masti

Masti su neophodne za pravilan rad organizma i ne možete ih u potpunosti izbaciti. Unosite što manje zasićenih masti jer mogu povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola. Povećajte unos nezasićenih masti koje istovremeno smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola, a povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Smanjite unos alkohola

Čak i mala količina alkohola uzrokuje nagle promjene i nagli porast razine triglicerida. Dnevno biste smjeli popiti najviše jedno alkoholno piće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije