KAKO, ZAŠTO I NA KOJI NAČIN Detoksikacija lanenim sjemenkama

KAKO, ZAŠTO I NA KOJI NAČIN Detoksikacija lanenim sjemenkama

KAKO, ZAŠTO I NA KOJI NAČIN Detoksikacija lanenim sjemenkama
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sjemenke većine biljaka su odličan izvor nutritivnih spojeva i mogu na razne načine poboljšati zdravlje. No, sjemenke lana su uistinu posebne jer je dokazano kako mogu igrati važnu ulogu u prevenciji različitih bolesti, naročito raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Lanene sjemenke sadrže jako malo kolesterola i soli. Dobar su izvor magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, tiamina i mangana.

Lanene sjemenke su odličan izvor vlakana koji se ne razgrađuju probavljanjem, što ih čini važnima za održavanje zdravlja probavnog sustava.

Vlakna iz lanenih sjemenki će pospješiti funkcioniranje cjelokupnog probavnog sustava, a naročito dobrima su se pokazale u poboljšanju funkcije slijepog crijeva.

Lanene sjemenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja utječu na vaše zdravlje i fizičku kondiciju na brojne načine.

Netopiva vlakna će pomoći u uklanjanju otpada i toksina iz probavnog sustava te će pospješiti rad jetre, koja je ključna u eliminaciji toksina iz tijela.

Topiva vlakna apsorbiraju vodu iz želuca i crijeva. Tada formiraju gel koji usporava rad probavnog sustava kako bi on mogao apsorbirati više nutritivnih spojeva iz hrane. Sjemenke lana će vam pomoći u povećanju osjećaja sitosti, što je idealno za mršavljenje.

Sjemenke lana sadrže omega 3 masne kiseline, antioksidante, minerale i vitamine. One će pomoći u prevenciji kronične upale i zatvora.

Dokazano je kako sjemenke lana mogu pomoći u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva.

Sjemenke lana će pomoći u smanjenju ukupnog kolesterola i lošeg (LDL) kolesterola, što može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.

Kako koristiti lanene sjemenke za detoksikaciju?

Važno je da lanene sjemenke koje uzimate budu organske kako ne bi imale pesticide i herbicide.

Postoje različiti načini korištenja lanenih sjemenki za čišćenje probavnog sustava.

Cjelovite lanene sjemenke

Operite 1 do 2 žlice lanenih sjemenki i stavite ih u šalicu. Prelijte ih filtriranom vodom i pustite da stoje preko noći.

Ujutro ćete primijetiti da su lanene sjemenke formirale gel. U razdoblju od najmanje 2 tjedna jedite namočene lanene sjemenke.

Mljevene lanene sjemenke

Mljevene lanene sjemenke su nešto jednostavnije za upotrebu jer ih možete dodavati u jogurt, salate, pahuljice ili smoothie.

Idealno bi bilo kada biste svaki put dozu koju sameljete odmah i iskoristili jer mogu brzo izgubiti nutritivna svojstva.

Ako ćete lanene sjemenke nakon što ih sameljete odmah koristiti, onda ćete uistinu iskoristiti sve omega 3 masne kiseline koje one sadrže.

Vezani sadržaj

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije