Zašto trebamo magnezij?

Zašto trebamo magnezij?

Zašto trebamo magnezij?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Magnezij je izuzetno važan za zdravlje cjelokupnog organizma jer sudjeluje u više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Magnezij je četvrti najzastupljeniji mineral u tijelu. Oko 50% ukupne razine magnezija pronalazimo u kostima, ostatak se nalazi u stanicama, tkivima i organima. Samo 1% magnezija pronalazimo u krvi.

Magnezij je neophodan za održavanje zdravlja mišića i živaca, i za održavanje pravilnog rada srca. Potiče rad imunološkog sustava i održava kosti jakima, važan je za regulaciju razine šećera u krvi i za održavanje pravilne razine krvnog tlaka. Magnezij pospješuje proizvodnju energije i sintezu proteina. Ima pozitivno djelovanje na liječenje i ublažavanje kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Magnezij se apsorbira u slijepom crijevu, a višak izlučuju bubrezi.

Izvori magnezija

Prirodni izvori magnezija su morski plodovi, zeleno lisnato povrće kao što je špinat i cjelovite žitarice. Ostali izvori magnezija su rajčica, repa, bob, grah, artičoke, batat, heljdino brašno, sjemenke bundeve, kikiriki, zob, ječam, kukuruz i čokolada. Integralni kruh, koji sadrži mekinje i klice, sadrži dvostruko više magnezija u odnosu na bijeli kruh. Voda je također jedan od najboljih izvora magnezija.

Simptomi manjka magnezija

Manjak magnezija može uzrokovati bolove u vratu i leđima, anksioznost, umor, migrene, slabost u mišićima, gubitak apetita, povraćanje, mučnine, nesanicu, abnormalan srčani ritam i proljev.

Kada ste pod stresom, tijelo počinje koristiti zalihe magnezija. Jedan od najuobičajenijih znakova manjka magnezija je žudnja za čokoladom jer je čokolada jedan od najboljih izvora ovog važnog minerala. Ako se ne liječi, manjak magnezija može povećati rizik od nastanka dijabetesa i depresije, ali i pogoršati simptome menopauze.

Prednosti magnezija

Zdravstvene prednosti magnezija uključuju održavanje rada živaca, mišića i kostiju. Također potiče sintezu proteina i metabolizam unutar stanica. Magnezij je od vitalnog značenja za održavanje normalnog rada srca. Ostale zdravstvene prednosti magnezija su prevencija osteoporoze i održavanje stabilne razine šećera u krvi. Ima pozitivan učinak na astmu, dijabetes, zatvor, bolove u leđima i različite psihijatrijske poremećaje.

Zdravstveni stručnjaci često ističu važnost unosa vitamina i minerala putem svakodnevne prehrane. Magnezij je jedan od onih važnih minerala koji pomažu tijelu da apsorbira kalcij i igra važnu ulogu u formiranju i jačanju zubi i kostiju.

Prevencija astme

Osobe koje pate od kronične astme svoje simptome mogu regulirati pomoću uzimanja suplemenata magnezija. Magnezij će potaknuti opuštanje mišića bronhija i regulirati disanje. Čak i kihanje i kratkoću daha možete ublažiti uzimanjem magnezija.

Održava kosti zdravima

Magnezij je izravno povezan s gustoćom kostiju i manjak ovog minerala može biti uzročnik osteoporoze. Magnezij može pomoći u regulaciji razine kalcija u tijelu, zajedno s vitaminom D, bakrom i cinkom. Magnezij, uz kalcij i vitamin D, treba biti dio svakodnevne prehrane, od ranog djetinjstva pa sve do duboke starosti.

Važan dio prehrane trudnica

Magnezij je jedan od važnih minerala koji omogućavaju zdravu trudnoću. Adekvatan unos magnezija je iznimno važan za smanjenje rizika od nastanka osteoporoze i povećanje tolerancije na bol, što omogućava lakši porod i regulaciju krvnog tlaka. Magnezijev sulfat je najbolji za prevenciju eklamptičkih napada kod trudnica koje pate od hipertenzije.

Ublažava bolove u leđima i grčeve

Magnezij može ublažiti bolove u leđima na način da opušta mišiće leđa. Magnezij potiče apsorpciju kalcija, što omogućava brži oporavak kostiju. Simptomi, kao što su grčevi u nogama i kroničan umor, su klasični simptomi manjka magnezija. Upravo zbog toga je adekvatan unos magnezija ključan za liječenje i ublažavanje grčeva u nogama.

Prevencija srčanog udara

Manjak magnezija može uzrokovati nastanak srčanih bolesti koje vrlo lako mogu završiti fatalno. Magnezij regulira rad srca i štiti ga od oštećenja. Magnezij može umiriti živce i probavni sustav, i na taj način spriječiti povraćanje, grčeve, probavne smetnje, bolove na području abdomena, nadutost i zatvor. Sve to predstavlja opterećenje za kardiovaskularni sustav.

Prevencija zatvora

Magnezij pruža brzo rješenje od zatvora. Povišena doza magnezija otopljena u vodi je poznata po tome da olakšava čak i najteže oblike zatvora. Ovo laksativno djelovanje magnezija opušta debelo crijevo i omogućava lakši prolazak stolice. Magnezij ima svojstvo privlačenja vode, što omekšava stolicu i olakšava njen prolazak kroz probavni sustav.

Prevencija dijabetesa i regulacija razine šećera u krvi

Zdravstvene prednosti magnezija su vrlo korisne za dijabetičare jer potiče djelovanje inzulina. Suplementi magnezija su važni za sve dijabetičare jer veliki broj njih pati od manjka magnezija. Magnezij će pomoći u regulaciji razine šećera i na taj će način regulirati i krvni tlak. Hipertenzija je jedan od glavnih uzročnika srčanog udara i poznato je da osobe koje pate od visoke razine krvnog tlaka često pate i od manjka magnezija. Upravo zbog toga je potrebno unositi nutritivne spojeve i suplemente minerala kako bi se izbjegle daljnje komplikacije.

Ublažava psihijatrijske poremećaje

Magnezij je poznat po tome da ublažava simptome nekih psihijatrijskih poremećaja, kao što su napadi panike, stres, anksioznost i nepotrebna uznemirenost.

Liječi migrene

Migrene se znatno češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Suplementi magnezija smanjuju intenzitet migrena i mogu smanjiti njihovu učestalost.

Proizvodnja kolagena

Magnezij je iznimno važan za proizvodnju proteina koji se postupno pretvara u kolagen. Kolagen je protein koji pronalazimo u tkivima kao što su ligamenti i koža. Također ga možemo pronaći u kostima, hrskavici i krvnim žilama. Što tijelo sadrži više kolagena, to su dijelovi tijela, koji u svom sastavu imaju kolagen, jači.

Apsorpcija minerala

Magnezij pomaže u apsorpciji minerala kao što su natrij, kalcij i fosfor. Apsorpcija minerala se odvija u slijepom crijevu, a magnezij će omogućiti detoksikaciju od većine štetnih toksina u tijelu.

Poboljšanje funkcije mokraćnog sustava

Veliki broj ljudi koji imaju problema u radu mokraćnog sustava, također pate od neobjašnjivo česte potrebe za mokrenjem. To se može ublažiti uzimanjem suplemenata magnezija. Problemi s mokrenjem se mogu javiti zbog različitih uzroka, a uzimanje magnezija može pomoći u ublažavanju simptoma.

Doziranje i nuspojave

Važnost uzimanja magnezija još uvijek nije dovoljno istaknuta diljem svijeta. Većina stručnjaka preporuča da uzimate 250 do 350mg magnezija dnevno.

Previše magnezija može uzrokovati proljev. Ipak, ako magnezij unosite putem suplemenata, rizik od nastanka prekomjerne količine magnezija u tijelu je puno niži. Osobe koje pate od poremećaja u radu bubrega trebaju izbjegavati uzimanje suplemenata magnezija, bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije