Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tijelo i gubitak kilograma

Tijelo i gubitak kilograma

Tijelo i gubitak kilograma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.12.2013.
  • Broj pregleda: 1.831
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opseg struka kao indikator cjelokupnog zdravlja

Opseg struka može biti pouzdan pokazatelj stanja vašeg organizma. Žene, koje imaju opseg struka veći od 89 centimetara i muškarci, koji imaju opseg struka veći od 100 centimetara, imaju povećan rizik od nastanka bolesti vezanih uz pretilost, kao što su dijabetes tipa 2, visoka razina kolesterola i visok krvni tlak.

Smanjenje postotka masti će smanjiti broj centimetara

Za većinu ljudi je smanjenje postotka masti u tijelu jedini način da smanje broj centimetara. Višak tjelesne masti ne radi ništa drugo osim što povećava broj centimetara vašeg tijela. Postotak masti ćete smanjiti ako ćete tijekom dana trošiti više kalorija nego što ih unesete, a to je najlakše postići kombinacijom pravilne prehrane i tjelovježbe.

Višak centimetara na području struka je najštetniji

Abdominalna mast je najgori oblik masti jer povećava razinu visceralne masti. To je mast koja okružuje vaše unutarnje organe i ometa njihov rad. Mast na području bokova ili bedara nije toliko štetna. Prekomjerna mast na području trbuha povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, visokog kolesterola, visoke razine triglicerida, visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti.

Potrebno je fokusirati se na cjelokupno tijelo

Nećete učinkovito smršaviti ako ćete se fokusirati samo na određene dijelove tijela. Kako biste smanjili postotak masti, potrebno je usvojiti zdrave prehrambene navike i povećati razinu fizičke aktivnosti.

Trbuh možete smanjiti vježbama za trbuh

Trbuh možete smanjiti i oblikovati pomoću vježbi, čak i ako ne gubite na težini. Vježbe za trbuh će ojačati mišiće trbuha. Ovo će popraviti vaše držanje i podariti vam tanji struk. No, ako ste pretili, vježbanje neće biti dovoljno. Najbolje rezultate ćete postići zdravom prehranom, a kasnije vježbanjem.

1 kilogram masti sadrži čak 7000 kalorija

Da biste izgubili jedan kilogram tjelesne težine, trebate potrošiti čak 7000 kalorija. No, tjelovježba nije jedini način da stvorite kalorijski deficit, a istraživanja su pokazala da je zdravom prehranom to puno lakše napraviti.

Tjedno smijete gubiti samo 1 kilogram

Za zdravo i ravnomjerno mršavljenje je najbolje tjedno gubiti najviše 1 kilogram. Sve više od toga će najvjerojatnije biti samo privremeno. Drugim riječima, prebrzo gubljenje kilograma će rezultirati još bržim vraćanjem kilograma.

Žene teže mršave

Iako su svi drugačiji, žene općenito teže mršave u odnosu na muškarce. Muškarci imaju veći postotak mišićne mase, zbog čega smiju unositi više kalorija. Također, žene mast pohranjuju na drugačiji način, a ženski hormoni pospješuju pohranjivanje masti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije