Šunka u kruhu

Šunka u kruhu

Šunka u kruhu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.04.2019.
  • Broj pregleda: 3.573
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Miris ukusne šunke jedan je od glavnih mirisa koji nas podsjećaju na Uskrs. Ove godine predlažemo da isprobate tradicionalnu uskrsnu šunku u kruhu.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 3 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 3 kg šunke
  • 1 kg brašna
  • kocka svježeg kvasca
  • žličica šećera
  • 2 žlice praška za pecivo
  • sol
  • par žlica suncokretovog ulja ili svinjske masti
  • 2 dl toplog mlijeka
  • litra mlake vode

Priprema

  1. U veći lonac stavite šunku, zalijte vodom kako bi šunka bila prekrivena, poklopite i stavite kuhati. Kad voda zaključa smanjite vatru i kuhajte sat vremena.
  2. Zatim isključite štednjak i pričekajte da se šunka ohladi.
  3. Kad se šunka ohladila izvadite ju iz vode i dobro obrišite. Najbolje bi bilo da šunku ostavite da se cijedi nekoliko sati ili preko noći.
  4. Kocku svježeg kvasca i žličicu šećera razmutite u mlakom mlijeku, te pričekajte da se digne.
  5. Pomiješajte brašno i sol, te dodajte pripremljeni kvasac i ulje.
  6. Umijesite tijesto dok ne postane kompaktno, a zatim razvljajte na debljinu od oko 2 cm.
  7. Šunku omotajte u tijesto, te pripazite da šunka nigdje ne ostane nepokrivena tijestom kako masnoća ne bi izlazila tijekom pečenja.
  8. Šunku pokrijte papirnatim ručnikom, te ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta da miruje,
  9. Stavite u lim za pečenje i pecite oko 2 sata na 200 stupnjeva. Tijesto svakih otprilike pola sata poškropite vodom kako ne bi presušilo.

Savjet: Količinu svih sastojaka prilagodite težini šunke!

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti