Brownie s tikvicama

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Brownie s tikvicama je neobičan, ali iznimno ukusan desert koji spaja bogatu čokoladnu aromu s nježnom sočnošću tikvica. Tikvice u ovom receptu ne mijenjaju okus, ali daju dodatnu vlagu i mekoću, čineći browniejem savršeno sočnim. Osim što je ovaj kolač ukusniji i vlažniji, tikvice doprinose i nutritivnoj vrijednosti, a u kombinaciji s kvalitetnom čokoladom i kakaom, brownie postaje prava mala poslastica koja će zadovoljiti i one s malo zahtjevnijim ukusom.
Sastojci
-
350 g tikvica (dvije manje tikvice), naribanih i ocijeđenih
-
200 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)
-
6 g praška za pecivo
-
2 jaja
-
50 g gorkog kakaa
-
100 g tamne čokolade za kuhanje, grubo nasjeckane
-
Prstohvat soli
-
1 vanilin šećer
-
100 g maslaca
-
150 g šećera kokosova cvijeta (ili običnog šećera)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 60 g):
Energija: 210 kcal
Proteini: 3 g
Masti: 14 g
Ugljikohidrati: 20 g
Vlakna: 2 g
Prirodni šećeri: 12 g
Priprema
-
Tikvice operite i naribajte na grublji ribež. Ostavite ih u cjedilu 15 minuta da puste tekućinu, zatim ih dobro iscijedite rukama ili u čistoj gazi.
-
Jaja kratko izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte otopljeni i ohlađeni maslac te sve zajedno još jednom izmiksajte.
-
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih prosijte u smjesu s jajima. Kratko izmiksajte da se sastojci sjedine (smjesa će biti gusta).
-
Umiješajte ocijeđene tikvice špatulom, a zatim dodajte grubo nasjeckanu čokoladu i dobro promiješajte.
-
Smjesu izlijte u kalup dimenzija 20x30 cm obložen papirom za pečenje.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok brownie ne dobije lijepu tamnu koricu.
-
Izvadite iz pećnice, ostavite da se lagano ohladi, narežite na kocke i po želji pospite s malo soli ili prelijte čokoladnim preljevom.
Prijedlog za serviranje
Brownie s tikvicama poslužite samostalno ili uz kuglicu sladoleda od vanilije za dodatnu slatkoću i osvježenje. Odličan je i topao i hladan, kao desert nakon ručka ili kao slatka užina tijekom dana.
Dodatni savjeti
-
Tikvice nećete osjetiti u okusu, ali će brownie biti znatno sočniji i mekši.
-
Kokosov šećer daje zdraviju alternativu klasičnom šećeru, no možete koristiti i obični bijeli ili smeđi šećer.
-
Za intenzivniji čokoladni okus koristite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.
-
Brownie ne treba prepeći kako bi ostao sočan; provjerite čačkalicom – treba izaći s malo vlažnih mrvica.
-
Po želji dodajte orahe ili lješnjake za dodatnu teksturu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiLagan i brz: ekstra čokoladni brownie u šalici!5 min12345
-
DesertiMuffini od tikvice i čokolade50 min12345
-
DesertiČokoladna torta od tikvica1:10h12345
-
DesertiČokoladna torta s tikvicama1 h12345
-
DesertiČokoladni muffini s tikvicama30 min12345
Popularni recepti
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345
-
DesertiTiramisu s limunom45 min12345