Brownie s tikvicama

Brownie s tikvicama

Brownie s tikvicama
  • Objavljeno: Srijeda, 30.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Neobičan spoj tikvica i čokolade stvara iznenađujuće sočan i ukusan brownie.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brownie s tikvicama je neobičan, ali iznimno ukusan desert koji spaja bogatu čokoladnu aromu s nježnom sočnošću tikvica. Tikvice u ovom receptu ne mijenjaju okus, ali daju dodatnu vlagu i mekoću, čineći browniejem savršeno sočnim. Osim što je ovaj kolač ukusniji i vlažniji, tikvice doprinose i nutritivnoj vrijednosti, a u kombinaciji s kvalitetnom čokoladom i kakaom, brownie postaje prava mala poslastica koja će zadovoljiti i one s malo zahtjevnijim ukusom.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 350 g tikvica (dvije manje tikvice), naribanih i ocijeđenih

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)

  • 6 g praška za pecivo

  • 2 jaja

  • 50 g gorkog kakaa

  • 100 g tamne čokolade za kuhanje, grubo nasjeckane

  • Prstohvat soli

  • 1 vanilin šećer

  • 100 g maslaca

  • 150 g šećera kokosova cvijeta (ili običnog šećera)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 60 g):
Energija: 210 kcal
Proteini: 3 g
Masti: 14 g
Ugljikohidrati: 20 g
Vlakna: 2 g
Prirodni šećeri: 12 g


Priprema

  1. Tikvice operite i naribajte na grublji ribež. Ostavite ih u cjedilu 15 minuta da puste tekućinu, zatim ih dobro iscijedite rukama ili u čistoj gazi.

  2. Jaja kratko izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte otopljeni i ohlađeni maslac te sve zajedno još jednom izmiksajte.

  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih prosijte u smjesu s jajima. Kratko izmiksajte da se sastojci sjedine (smjesa će biti gusta).

  4. Umiješajte ocijeđene tikvice špatulom, a zatim dodajte grubo nasjeckanu čokoladu i dobro promiješajte.

  5. Smjesu izlijte u kalup dimenzija 20x30 cm obložen papirom za pečenje.

  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok brownie ne dobije lijepu tamnu koricu.

  7. Izvadite iz pećnice, ostavite da se lagano ohladi, narežite na kocke i po želji pospite s malo soli ili prelijte čokoladnim preljevom.

Prijedlog za serviranje

Brownie s tikvicama poslužite samostalno ili uz kuglicu sladoleda od vanilije za dodatnu slatkoću i osvježenje. Odličan je i topao i hladan, kao desert nakon ručka ili kao slatka užina tijekom dana.

Dodatni savjeti

  • Tikvice nećete osjetiti u okusu, ali će brownie biti znatno sočniji i mekši.

  • Kokosov šećer daje zdraviju alternativu klasičnom šećeru, no možete koristiti i obični bijeli ili smeđi šećer.

  • Za intenzivniji čokoladni okus koristite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.

  • Brownie ne treba prepeći kako bi ostao sočan; provjerite čačkalicom – treba izaći s malo vlažnih mrvica.

  • Po želji dodajte orahe ili lješnjake za dodatnu teksturu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti