Juha od jagoda i rabarbare

Juha od jagoda i rabarbare

Juha od jagoda i rabarbare
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Osvježavajuća juha od jagoda i rabarbare spaja voćnu slatkoću i blagu kiselost u jednom tanjuru.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Juha od jagoda i rabarbare zanimljiv je i neobičan spoj koji donosi pravo osvježenje na vaš stol. Jagode daju prirodnu slatkoću, dok rabarbara unosi blagu kiselost i dodatnu dozu vitamina C. Osim što je ukusna, ova juha je i vizualno privlačna zbog svoje živopisne boje, a može se poslužiti kao predjelo, lagani desert ili čak kao hladni međuobrok.  

Energetska vrijednost: 92 kcal / 384,93 kJ

Sastojci

  • 300 g jagoda

  • 200 g rabarbare (samo stabljika, bez listova)

  • 600 ml vode

  • 2-3 žlice šećera (ili po ukusu; može i med)

  • 1 vanilin šećer ili pola mahune vanilije

  • Sok pola limuna

  • Prstohvat cimeta (po želji)

  • Svježa menta za dekoraciju

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g):

  • Energija: 78 kcal

  • Proteini: 1,1 g

  • Masti: 0,4 g

  • Ugljikohidrati: 18,2 g

  • Vlakna: 2,5 g

  • Prirodni šećeri: 13,5 g


Priprema

  1. Rabarbaru operite, ogulite i narežite na komadiće. Jagode operite, očistite i prepolovite.

  2. U lonac ulijte vodu, dodajte rabarbaru i šećer te kuhajte na srednje jakoj vatri 5-7 minuta, dok rabarbara ne omekša.

  3. Dodajte jagode, vanilin šećer i limunov sok. Kuhajte još 3-4 minute, dok jagode ne omekšaju, ali da zadrže dio oblika.

  4. Po želji dodajte prstohvat cimeta za dodatnu aromu.

  5. Maknite s vatre i po želji usitnite štapnim mikserom za kremastiju teksturu ili ostavite komadiće voća za rustikalniji dojam.

  6. Ohladite juhu na sobnu temperaturu, a zatim stavite u hladnjak barem 2 sata prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Juha od jagoda i rabarbare najbolje je poslužiti dobro rashlađena, u dubokim tanjurima ili čašama. Dekorirajte svježim listićima mente i, po želji, žlicom grčkog jogurta ili kuglicom sladoleda od vanilije za desertnu varijantu.

Dodatni savjeti

  • Umjesto šećera možete koristiti med, agavin sirup ili steviju za zdraviju varijantu.

  • Za još bogatiju aromu, dodajte malo naribane limunove korice ili nekoliko kapi likera od naranče.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti