Domaći ajvar

Sami pripremite ovu tradicionalnu jesensku poslasticu kojoj malo tko može odoljeti!
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 4 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 5 kg paprike
- 2,5 kg patlidžana
- 7,5 dcl ulja
- 5 do 10 feferona (ovisno želite li blagi ili ljuti ajvar)
- 0,5 l alkoholnog octa
- 2,5 l vode
- 3 žlice soli
- 3 žlice šećera
- 1 žlica papra u zrnu
Priprema domaćeg ajvara
- Patlidžane i paprike dobro operite. Paprike očistite od sjemenki i zajedno s patlidžanima narežite na kockice.
- U hladnu vodu stavite ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda prokuha ubacite paprike i patlidžane izrezane na kockice. Pustite da prokuha. Kada se paprika i patlidžani skuhaju izvadite ih van.
- Sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone. Zagrijte ulje i kuhajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
- Ulijevajte ajvar u vruće staklenke i ostavite u mlakoj pećnici (50°C) dok se ne ohladi. Kad se ohladi na vrh ajvara ulijte malo ulja, zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnon mjestu.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaVegetarijanske tortilje s humusom30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaVegetarijanske lazanje1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaPovrtni curry1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaUmak od patlidžana i jogurta1 h12345
-
Vegetarijanska prehrana
Popularni recepti
-
DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345