Ovo su najbolji antioksidansi za kožu!

Ovo su najbolji antioksidansi za kožu!

Ovo su najbolji antioksidansi za kožu!
  • Objavljeno: Srijeda, 09.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu i sudjeluju u nastanku brojnih kožnih bolesti kao što su psorijaza, dermatitis, melanom i slično. Osim toga, nedostatak antioksidansa, odnosno povećan broj slobodnih radikala, utječe na prijevremeno starenje kože.

Ovo su glavni antioksidansi koju pogoduju zdravlju i ljepoti kože:

1. Vitamin C

Vitamin C se preporučuje za jačanje imuniteta, aktivno sudjelovanje u borbi protiv virusa i učinkovito djelovanje na zdravlje kože. Osim toga, ovaj vitamin je čest sastojak krema jer zaglađuje bore i ima blago djelovanje na izbjeljivanje kože.

Vitamin C je topiv u vodi, tako da sav višak odlazi iz tijela putem znoja i mokraće. Ovaj vitamin se nalazi u gotovo svim vrstama voća i povrća, a najviše ga ima u narančama, kiviju, grejpu, limunu, limeti, crvenoj paprici, kiselom kupusu, ali i u mahunarkama i žitaricama.

2. Vitamin E

Vitamin E je izuzetno važan vitamin za opće zdravlje, pa tako i za zdravlje i ljepotu kože. S vitaminom E treba oprezno postupati jer je topiv u mastima, pa se ne apsorbira tako lako kao vitamin C. Pripazite na unos vitamina E u organizam, jer u velikim količinama može postati toksičan. Vitamin E možete nanijeti lokalno, direktno na kožu, što pogoduje smanjivanju bora, ožiljaka i akni. Osim toga, ima hidratantni učinak, što usporava starenje i daje koži zdravi sjaj. Ovaj vitamin možete pronaći u raznim orašastim plodovima i sjemenkama kao što su bademi ili suncokretove sjemenke, kao i u blitvi, peršinu, avokadu i maslinama.

3. Cink

Cink je esencijalan mineral u tragovima. Tijelu je potreban u malim količinama, ali je neophodan za zdravlje. Cink može smiriti razne upalne procese, a osim zdravlju kože, pogoduje zdravlju očiju, jača imunitet, ubrzava zacjeljivanje rana, održava rad živčanih stanica i usporava proces starenja.

Cink je najbolje u organizam unositi putem namirnica kao što su govedina, puretina, piletina, špinat, orašasti plodovi i tamna čokolada.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj se često spominje kao snažan antioksidans. Naime, antioksidansi iz zelenog čaja štite od slobodnih radikala, upalnih procesa, sprječavaju pojavu akni i usporavaju znakove starenja. Zeleni čaj sadrži i antibakterijska svojstva, čime se povećavaju njegova ljekovita svojstva. Osim za zdravlje i ljepotu kože, zeleni čaj je djelotvoran u zaštiti od srčanih oboljenja i poticanju mršavljenja.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti